Mojito - synonymum letného osvieženia
Kolumbov tieň, otroci z cukrovarov a chuť revolúcie.

Mojito – pre väčšinu ľudí je to len synonymum letného osvieženia, kubánskej pohody a listov mäty, ktoré sa romanticky kúpu v limetovej šťave. Ale ak by ste si mysleli, že ide o jednoduchý drink, ktorý vznikol pre turistov na pláži – mýlili by ste sa.
Tento koktail má hlboké korene. Jeho pôvod siaha k pirátom, k otroctvu, k španielskej kolonizácii a neskôr aj k literárnym velikánom a revolucionárom. Mojito totiž nie je len koktail – je to tekutá história Kuby, kde každá ingrediencia nesie svoj vlastný príbeh.
Pirátovo tonikum: Mojito pred Mojitom
Málokto vie, že predchodca mojita vznikol už v 16. storočí. Podľa historikov vytvoril anglický korzár Sir Francis Drake počas svojej cesty na Kubu liečivý nápoj zo záparu mäty, limety, cukru, miestneho rumu (aguardiente) a vody. Tento nápoj nazývali “El Draque” a vraj pomáhal proti dyzentérii a skorbutu.
Nebola to lahôdka – bol to funkčný liek, ktorý sa časom vyvinul na pôžitok. A aj keď “El Draque” zanikol, jeho esencia prežila a pretransformovala sa.
Mojito ako nápoj otrokov
V 19. storočí bola Kuba hlavným producentom cukrovej trstiny, a s tým prišlo aj niečo temné – otroctvo. Práve na plantážach sa objavuje rum ako vedľajší produkt výroby cukru a mäta sa pestovala pre osvieženie a dezinfekčné účely.
Otroci si začali miešať rum s vodou, mätou, cukrom a citrusmi ako jednoduchý nápoj na uhasenie smädu – a niektorí historici tvrdia, že práve táto verzia bola základom pre ľudové mojito.
Mojito v čase revolúcie a Hemingway
Do širšieho povedomia sa mojito dostalo v prvej polovici 20. storočia – a jedným z jeho najväčších ambasádorov bol Ernest Hemingway. Zatiaľ čo jeho meno sa spája najmä s daiquiri, často navštevoval havanský bar La Bodeguita del Medio, kde pravidelne pil mojito. Jeho známy výrok je stále vyrytý na stene:
„My mojito in La Bodeguita, my daiquiri in El Floridita.“
Ale pravda je, že Hemingway nemal rád cukor – pil vraj suchšie verzie mojita s extra limetou a minimom cukru. Takže možno jeho láska k mojitu bola viac o mieste, než o samotnom nápoji
Mojito dnes: Masová klasika s mnohými tvárami
V súčasnosti je mojito dostupné vo všetkých baroch sveta. No jeho pravé kúzlo je v rovnováhe – ak je ho príliš, stáva sa sladkým chaosom, ak ho je málo, je to len limetová voda.
Tradičný recept:
• 50 ml bieleho kubánskeho rumu
• 6 lístkov čerstvej mäty
• 25 ml čerstvej limetovej šťavy
• 2 lyžičky trstinového cukru
• sóda na dolievanie
• drvený ľad
Všetko jemne muddlujeme (mäta sa nemá trhať, iba uvoľniť oleje), zalejeme rumom a sódou, a podávame s elegantným úsmevom.
Nečakaný pairing: Mojito a cigara Joya de Nicaragua Cabinetta Toro
Párovanie mojita s cigarou je výzva – koktail je svieži, bylinkový, citrusový a šumivý. Ideálna je preto jemnejšia, ale krémová cigara, ktorá nebude konkurovať limetám, ale ich zaoblí a doplní.
Joya de Nicaragua Cabinetta Toro je na to ako stvorená – vďaka dvojitému obalu (konektor Connecticut + hlava Criollo) ponúka:
• ľahké karamelové a orechové tóny
• náznaky krému a vanilky
• jemné drevo a čokoládu v dozvuku
Táto kombinácia je doslova tancom medzi citrusom a karamelom, medzi sviežosťou a zemitosťou. Pre gurmánov a znalcov, ktorí chcú v lete viac než len ľad v pohári
Mojito ako zrkadlo Kuby
Od liečivého nápoja pirátov, cez nápoj otrokov až po obľúbený drink Hemingwaya a ikonický koktail každého leta – mojito je drinkom s príbehom. A ten príbeh chutí ešte lepšie, keď si k nemu zapálite cigaru, ktorá rozumie jeho tónom.
www.freepik.com
Galéria k článku
K článku neboli pridané žiadne iné obrázky.
Komentáre k článku
Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.
Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.