New Yourk káva
Toskánsky poklad s chuťou čokolády a elegancie
V mori talianskych kávových značiek sa niektoré meno objavuje menej často, no o to viac poteší svojou kvalitou – Caffè New York. Táto pražiareň, ukrytá v srdci Toskánska, si už desaťročia získava verných priaznivcov nielen v Taliansku, ale aj po celom svete. V čom tkvie jej výnimočnosť?
Toskánske začiatky s americkým menom
História značky Caffè New York siaha do 30. rokov 20. storočia, keď si podnikateľ Ugo Incerpi otvoril elegantný bar s názvom Bar New York v kúpeľnom meste Montecatini Terme. Aby svojim zákazníkom – často elitnej klientele – ponúkol niečo výnimočné, kúpil si pražiaci stroj a začal si pražiť vlastnú kávu.
Netrvalo dlho a povesť jeho kávy sa rozšírila za hranice mesta – až do Florencie chodievali zákazníci len kvôli šálke jeho espressa. Tak vznikla značka Caffè New York, ktorá sa neskôr stala rodinným podnikom a dodnes si zachováva nezávislosť a remeselný prístup.
Značka, ktorá stavia na kvalite a výnimočnosti
Caffè New York je známa pomalým, tradičným pražením, dôrazom na konzistenciu chuti a unikátnym zložením zŕn. Značka pracuje s najkvalitnejšími odrodami Arabiky z Južnej a Strednej Ameriky, a do niektorých zmesí pridáva aj vzácnu kávu Jamaica Blue Mountain, známu svojou jemnosťou, čistotou a miernou sladkosťou.
Dve vlajkové lode značky
- Caffè New York Extra (95 % Arabica, 5 % Jamaica Blue Mountain) - jemná, vyvážená zmes s tónmi čokolády, orieškov a jemnej ovocnosti. Ideálna pre milovníkov elegantného espressa s nižším obsahom kofeínu. Výborne sa hodí aj do dezertov či mliečnych kávových špecialít.
- Caffè New York XXXX (80 % Arabica, 20 % Robusta + 5 % Jamaica Blue Mountain) - plnšia a intenzívnejšia zmes so zamatovou cremou a pikantnejším profilom. Výborná na cappuccino alebo klasické talianske espresso pre tých, čo majú radi výraznejšiu chuť a väčšiu energiu.
Tipy na kávové špeciality z Caffè New York
Espresso Affogato (ideálne s Caffè New York Extra) - klasická talianska špecialita spájajúca espresso a dezert.
- Kopček kvalitnej vanilkovej zmrzliny
- Čerstvo pripravené espresso
- Ozdobiť hoblinkami horkej čokolády
Čokoládové a karamelové tóny kávy sa skvelo prepoja so sladkosťou zmrzliny.
Cappuccino (ideálne s Caffè New York XXXX) - silnejšie espresso z tejto zmesi vytvorí perfektný základ pre cappuccino s hustou mliečnou penou.
- Espresso + jemne napenené plnotučné mlieko
- Posyp škoricou alebo kakaom
- Podávaj v predhriatej porcelánovej šálke
Caffè New York XXXX vyniká pri použití s mliekom – chuť si udrží aj po zriedení.
Caffè Mocha (z Extra aj XXXX podľa chuti) - pre milovníkov sladších nápojov s chuťou kakaa.
- Espresso
- Horúce mlieko
- Kvalitná horká čokoláda alebo čokoládový sirup
- Na vrch trochu šľahačky a štipka kakaa
Espresso Romano (experiment z XXXX) - pre tých, čo hľadajú osviežujúci kontrast.
- Porcia espressa
- Citrónová kôra alebo pár kvapiek šťavy
- Môže sa podávať studené s ľadom
Ideálne ako digestív po jedle.
Prečo si zamilovať Caffè New York?
- Rodinný príbeh spojený s tradíciou a kvalitou
- Výberové zrná a remeselný prístup
- Jemná a zároveň komplexná chuť, ktorá sa hodí na espresso aj špeciality
- Univerzálnosť zmesí – od elegantného affogata po silné cappuccino
foto: caffenewyork.it
Galéria k článku
K článku neboli pridané žiadne iné obrázky.
Komentáre k článku
Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.
Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.