Úvod / Články / Zaujímavosti / Biele Vianoce v Karibiku?
Tlačiť

Biele Vianoce v Karibiku?

Kúpa letenky, zarezervovanie si hotela na vlastnú päsť alebo cestovanie s istotou zadných vrátok prostredníctvom cestovnej kancelárie či agentúry je v online priestore takmer bez obmedzenia.

Biele Vianoce v Karibiku?

Cestovať počas celého roka sa stalo v našich životoch bežnou záležitosťou. Kúpa letenky, zarezervovanie si hotela na vlastnú päsť alebo cestovanie s istotou zadných vrátok prostredníctvom cestovnej kancelárie či agentúry je v online priestore takmer bez obmedzenia.
Zažiť Vianoce mimo domova je však už iný rozmer. Aj mnohí svetobežníci sa vracajú domov práve na najkrajšie sviatky roka. Tak prečo by ste vy, domáci typ, mali opustiť pohodlie teplej obývačky, voňavej kapustnice a ozdobeného vianočného stromčeka? Možno preto, aby ste si splnili svoj tajný detský sen alebo aby ste spoznali krajinu, z ktorej pochádzajú tie najlepšie cigary. Vydajte sa na Kubu a biele Vianoce môžete zažiť na bielom piesku, na najznámešej pláži Kuby, na Varadere. Nie nebude tu opisovať, krajinu, nie je to cestovateľský blog, len vám priblížime ako sa trávia sviatky v krajine, kde sú tabakové listy posvätným bohatstvom.

Na komunistami ovládanom ostrove bol náboženský sviatok akým sú Vianoce po socialistickej revolúcii v roku 1959 tŕňom v oku miestnych predstaviteľov. Oslava Vianoc bolo oficiálnym nariadením Fidela Castra zakázaná od roku 1969. Zmena nastala návštevou pápeža Jána Pavla II. v roku 1997 a uvoľnením nariadenia. Rovnako ako u nás, aj u miestnych Kubáncov sú Vianoce rodinným sviatkom. Nečakajte však pokojnú, pokornú atmosféru. Kubánci tomuto sviatku dávajú svoj vlastný, karibský šmrnc. Slávia sa v širokom rodinnom kruhu a veľmi často aj s priateľmi. Sú veselé, hlučné a v hudbe sa miesi tradičná temperemantá kubánska hudba a hra na bongo. Ich menu nie je počas roka bohaté, skôr je problémom zohnať v prázdnych obchodoch jedlo. Na vianočnom stole však podľa tradície býva prasiatko - pečené. Jeho príprava zaberie takmer celý deň, aby bolo správne prepečené. Prílohu tvorí čierna fazuľa, ryža, chlieb a mojo - tekutá marináda z cesnaku, cibule a zelených pomarančov. Ako dezert je podávané ovocie - anannás či kokos. Pre miestnych je kubánskych rum cenovo nedostupným, tak na pitie volia miestny cider.

Galéria k článku

K článku neboli pridané žiadne iné obrázky.

Komentáre k článku

Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.

Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.

Vybrané články

Da Vinci v rovnováhe chutí a vôní

Da Vinci v rovnováhe chutí a vôní

Keď sa fajčenie fajky mení na umenie

Talianske cigary Tornabuoni – spojenie tradície a moderného remesla

Talianske cigary Tornabuoni – spojenie tradície a moderného remesla

Za značkou Tornabuoni stojí Compagnia Toscana Sigari (CTS), založená v roku 2015 v meste Sansepolcro v regióne Valtiberina.…

Stanislaw - príbeh, ktorý začína na oblohe

Stanislaw - príbeh, ktorý začína na oblohe

Tabaková značka s dušou pilota a srdcom milovníka fajkového dymu.

Don Diego – klasika jemného pôžitku

Don Diego – klasika jemného pôžitku

Cigary Don Diego sú jemné, ručne robené klasiky z Dominikánskej republiky s krémovou chuťou a elegantným charakterom,…

Alec Bradley

Alec Bradley

Od rodinného mena k svetovej ikone medzi cigarmi.

Adrian Magnus - keď sa fajčenie stáva umením

Adrian Magnus - keď sa fajčenie stáva umením

Nie každá cigara je len o tabaku. Niektoré sú príbehom, vyjadrením remesla a dôkazom, že vášeň a precíznosť…