Úvod / Články / Zaujímavosti / Mauro - káva z juhu
Tlačiť

Mauro - káva z juhu

Caffè Mauro – keď južné Taliansko hovorí kávou

Mauro - káva z juhu

Káva má v Taliansku svoje nezastupiteľné miesto. No zatiaľ čo sever poznáme cez veľké mená ako Lavazza či Illy, juh má svoj vlastný rytmus, temperament a chuť. A práve odtiaľ prichádza značka, ktorá si postupne podmaňuje znalcov espresso kultúry po celom svete – Caffè Mauro.

Príbeh, ktorý začal v prístave
Značka Caffè Mauro vznikla v roku 1949 v meste Reggio Calabria, na špičke talianskej „čižmy“. Zakladateľ Demetrio Mauro, pôvodne obchodník v lodnej doprave, vymenil vlny mora za vôňu čerstvo praženej kávy. Jeho cieľ bol jednoduchý, no ambiciózny: vytvoriť espresso, ktoré bude odrážať charakter juhu – intenzívne, vášnivé, no zároveň harmonické.

A práve tento stredomorský pôvod dodáva káve Mauro osobitý charakter – je to espresso, ktoré nepozná kompromisy.

Ako sa káva Mauro vyrába
Caffè Mauro si zakladá na pomalom pražení – ide o proces, ktorý môže trvať až 15–18 minút (v porovnaní s priemyselnými značkami, ktoré pražia za 5–7 minút). Výsledkom je:

  • jemnejšia a vyváženejšia chuť bez prepražených tónov,
  • nižšia kyslosť, ktorá je vítaná najmä u milovníkov klasického talianskeho espressa,
  • plnšie telo a bohatá crema.

Značka tiež pracuje s vybranými druhmi Arabiky a Robusty, pričom kladie dôraz na ich pôvod, spracovanie a správny pomer. V niektorých zmesiach nájdeme až 80–90 % Arabiky, no Mauro sa nebojí použiť aj kvalitnú robustu pre typicky taliansku horkosť a silu.

Najznámejšie zmesi Caffè Mauro

  • Mauro De Luxe – zmes s vysokým podielom Arabiky (90 %), jemná, s tónmi kakaa a mandlí, ideálna pre čisté espresso.
  • Mauro Prestige – zmes s výrazným telom a strednou horkosťou, výborná na cappuccino alebo latte.
  • Mauro Centopercento – 100 % Arabica, sladšia a delikátna, s dôrazom na elegantnú ovocnosť a jemnosť.
  • Mauro Classico – klasická talianska zmes s vyšším podielom Robusty, silná, intenzívna, ideálna na štart do dňa.

Pre koho je Caffè Mauro

  • Pre milovníkov južanského štýlu espressa – intenzívna chuť, bohaté telo, zemitý charakter.
  • Pre domácich baristov, ktorí hľadajú vyváženú kávu vhodnú do pákového stroja, moka kanvičky či automatického espressa.
  • Pre kaviarenských profíkov, ktorí chcú ponúknuť zákazníkom niečo iné ako veľké komerčné značky.

Zaujímavosti o značke
Caffè Mauro pôsobí vo viac ako 50 krajinách, no výroba zostáva pevne ukotvená v Kalábrii.

Značka investuje do udržateľnosti a férového obchodu, spolupracuje s pestovateľmi naprieč Latinskou Amerikou, Afrikou a Áziou.

Mauro má aj špeciálnu radu BIO káv, čo ocenia zákazníci, ktorí sledujú etický pôvod a ekologický dopad.

Mauro – espresso s dušou Stredomoria
Caffè Mauro nie je len ďalšia talianska značka. Je to espresso, ktoré v sebe nesie teplo juhu, temperament Kalábrie a rešpekt k remeslu. Je určené tým, ktorí nehľadajú kávu len ako povzbudenie, ale ako zážitok – každodenný rituál, ktorý má chuť, hĺbku a charakteru.

foto: Mauro Coffee

Galéria k článku

K článku neboli pridané žiadne iné obrázky.

Komentáre k článku

Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.

Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.

Vybrané články

Ako sa vyznať v bublinkách?

Ako sa vyznať v bublinkách?

Pri výbere šumivého vína sme atakovaní výrazmi ako frizzante, prosseco, šampanské, sekt. Tak si ich predstavme.

Príbeh rumu

Príbeh rumu

Ochutnajme rum - poklad z cukrovej trstiny!

Výročné fajky Peterson k sviatku Svätého Patrika 2023

Výročné fajky Peterson k sviatku Svätého Patrika 2023

Prešlo už 25 rokov, odkedy bola dokončená prvá fajka Peterson St. Patrick's Day, zabalená do krabice a odoslaná, aby…

Condega Arsenio – pocta nikaragujskej tradícii

Condega Arsenio – pocta nikaragujskej tradícii

Condega Arsenio je poctou majstrovi tabaku Arsenio Ramosovi – jemná, no charakterovo bohatá nicaragujská cigara, ktorá…

Ron Zacapa - rum z Guatemaly

Ron Zacapa - rum z Guatemaly

Rumy, ktoré zrejú vo vysokohorských podmienkach.