Mauro - káva z juhu
Caffè Mauro – keď južné Taliansko hovorí kávou

Káva má v Taliansku svoje nezastupiteľné miesto. No zatiaľ čo sever poznáme cez veľké mená ako Lavazza či Illy, juh má svoj vlastný rytmus, temperament a chuť. A práve odtiaľ prichádza značka, ktorá si postupne podmaňuje znalcov espresso kultúry po celom svete – Caffè Mauro.
Príbeh, ktorý začal v prístave
Značka Caffè Mauro vznikla v roku 1949 v meste Reggio Calabria, na špičke talianskej „čižmy“. Zakladateľ Demetrio Mauro, pôvodne obchodník v lodnej doprave, vymenil vlny mora za vôňu čerstvo praženej kávy. Jeho cieľ bol jednoduchý, no ambiciózny: vytvoriť espresso, ktoré bude odrážať charakter juhu – intenzívne, vášnivé, no zároveň harmonické.
A práve tento stredomorský pôvod dodáva káve Mauro osobitý charakter – je to espresso, ktoré nepozná kompromisy.
Ako sa káva Mauro vyrába
Caffè Mauro si zakladá na pomalom pražení – ide o proces, ktorý môže trvať až 15–18 minút (v porovnaní s priemyselnými značkami, ktoré pražia za 5–7 minút). Výsledkom je:
- jemnejšia a vyváženejšia chuť bez prepražených tónov,
- nižšia kyslosť, ktorá je vítaná najmä u milovníkov klasického talianskeho espressa,
- plnšie telo a bohatá crema.
Značka tiež pracuje s vybranými druhmi Arabiky a Robusty, pričom kladie dôraz na ich pôvod, spracovanie a správny pomer. V niektorých zmesiach nájdeme až 80–90 % Arabiky, no Mauro sa nebojí použiť aj kvalitnú robustu pre typicky taliansku horkosť a silu.
Najznámejšie zmesi Caffè Mauro
- Mauro De Luxe – zmes s vysokým podielom Arabiky (90 %), jemná, s tónmi kakaa a mandlí, ideálna pre čisté espresso.
- Mauro Prestige – zmes s výrazným telom a strednou horkosťou, výborná na cappuccino alebo latte.
- Mauro Centopercento – 100 % Arabica, sladšia a delikátna, s dôrazom na elegantnú ovocnosť a jemnosť.
- Mauro Classico – klasická talianska zmes s vyšším podielom Robusty, silná, intenzívna, ideálna na štart do dňa.
Pre koho je Caffè Mauro
- Pre milovníkov južanského štýlu espressa – intenzívna chuť, bohaté telo, zemitý charakter.
- Pre domácich baristov, ktorí hľadajú vyváženú kávu vhodnú do pákového stroja, moka kanvičky či automatického espressa.
- Pre kaviarenských profíkov, ktorí chcú ponúknuť zákazníkom niečo iné ako veľké komerčné značky.
Zaujímavosti o značke
Caffè Mauro pôsobí vo viac ako 50 krajinách, no výroba zostáva pevne ukotvená v Kalábrii.
Značka investuje do udržateľnosti a férového obchodu, spolupracuje s pestovateľmi naprieč Latinskou Amerikou, Afrikou a Áziou.
Mauro má aj špeciálnu radu BIO káv, čo ocenia zákazníci, ktorí sledujú etický pôvod a ekologický dopad.
Mauro – espresso s dušou Stredomoria
Caffè Mauro nie je len ďalšia talianska značka. Je to espresso, ktoré v sebe nesie teplo juhu, temperament Kalábrie a rešpekt k remeslu. Je určené tým, ktorí nehľadajú kávu len ako povzbudenie, ale ako zážitok – každodenný rituál, ktorý má chuť, hĺbku a charakteru.
foto: Mauro Coffee
Galéria k článku
K článku neboli pridané žiadne iné obrázky.
Komentáre k článku
Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.
Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.