Úvod / Články / Zaujímavosti / 40 odtieňov rumu
Tlačiť

40 odtieňov rumu

Čaro Karibiku je v jeho mnohotvárnosti. Je kolískou toho najlepšieho čo v tejto kategórii nachádzame. No spoznať všetky jeho odtiene nemusí byť nadľudský výkon. Zvoľte si značku, ktorá vám chutí a degustujte jej portfóliu.

40 odtieňov rumu

Rum nie je len tmavohnedý. Farebná škála tohto moku je omnoho širšia a boli by ste prekvapený aká je jej šírka. Na svete snáď neexistujú dve značky, ktorých tmavý rum by mal ten istý odtieň a to je dôvodom, prečo je paleta taká pestrá.

No základným kritériom jeho farebnej stupnice je jeho delenie do troch línií – biely alebo svetlý rum, zlatý rum, tmavý rum a samostatnou kategóriou je korenený rum. Každý jeden má svoje čaro a svojich fanúšikov. V skratke sa  vám skúsime popísať ich charakteristiky.

Nevyzretý alebo rum, ktorý nezreje, prípadne je v sudoch naložený skutočne iba krátky čas označujeme ako biely alebo svetlý rum. Najčastejšie je fľaškovaný hneď po destilácii a je výborný ako základ alebo súčasť miešaných nápojov. Čo by bolo mojito bez bieleho rumu?
Zlatý rum sa nachádza na polceste – je niečím medzi bielym a tmavým rumom. Zreje v sudoch po krátku dobu a tým získa ich chuť a farbu.
Rum, ktorý je skladovaný dlhú dobu v dubových sudoch po whisky, koňaku alebo bourbone prijíma ich farbu a chuť,  je označovaný za tmavý, vďaka sýtym odtieňom hnedej farby. Najlepšie chutí čistý. Pri jeho píjaní si doprajte dostatok času, aby sa rozvinula jeho vôňa a chuťový profil.
Korenený rum vzniká pridaním rôznych ingrediencií ako sú vanilka, pomarančová kôra či škorica do rumov v rôznych „odtieňoch“ a podľa toho sa potom aj konzumuje. Ochutený svetlý či zlatý rum, ktorý je ľahší sa hodí skôr do koktejlov a tmavší korenený rum sa odporúča vychutnávať v čistej podobe.

Galéria k článku

K článku neboli pridané žiadne iné obrázky.

Komentáre k článku

Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.

Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.

Vybrané články

Champange a Proseco - bitka bubliniek?

Champange a Proseco - bitka bubliniek?

Champagne je noblesný klasik z Francúzska, prosecco jeho veselšia, ovocnejšia sesternica z Talianska – každé šumí…

Od semienka k fajkovému tabaku

Od semienka k fajkovému tabaku

Ako sa z obyčajného tabakového semienka stane exkluzívny tabak pre chvíle pohody...

Absint alebo zelená víla

Absint alebo zelená víla

Absint, liehovina, ktorá sa nikdy nepije bez rozmyslu.

A čo tak miešaný drink so škótskou?

A čo tak miešaný drink so škótskou?

Základom kokteilu Rob Roy je škótska whisky a vermút a zaraďujeme ho do skupiny kokteilov, ktoré vychádzajú z legendárneho…

Ako sa zbiera tabak

Ako sa zbiera tabak

Pri zbere tabaku, ktorý nastáva asi 80 dní po zasiatí, plantážoví robotníci listy...

Sladová whisky

Sladová whisky

Jednoduché konštatovanie - nik na svete neprodukuje takú škótsku ako Škóti.