Úvod / Články / Zaujímavosti / Aperol Spritz - pomarančový symbol talianskeho leta
Tlačiť

Aperol Spritz - pomarančový symbol talianskeho leta

Osviežujúci, jemne horký a ikonicky oranžový – Aperol Spritz je taliansky aperitív, ktorý dobýja svet jedným dúškom leta.

Aperol Spritz - pomarančový symbol talianskeho leta

Jasná oranžová farba, iskrivé bublinky a ľahká horko-sladká chuť. Aperol Spritz je kokteil, ktorý si získal srdcia milovníkov aperitívov po celom svete. Ako však vznikol tento ikonický nápoj, čím je výnimočný a čo sa k nemu hodí na tanier?

Príbeh, ktorý sa začal v Padove
História Aperol Spritz siaha do roku 1919, keď bratia Barbierovci predstavili v talianskej Padove svoj nový bylinný likér s názvom Aperol. Bol navrhnutý ako ľahký nápoj pre každodenné pitie – s obsahom alkoholu len 11 % a príjemne sviežou chuťou s náznakmi horkosti.
Pojem Spritz má ešte staršie korene. Počas Rakúsko-Uhorskej monarchie si vojaci v severnom Taliansku „postrekovali“ miestne vína vodou – vznikol z toho „gespritzt“, teda predchodca dnešného Spritzu. Taliani si tento zvyk prispôsobili a začali ho kombinovať so svojím novým likérom – Aperolom.

Ako sa stal globálnym hitom


 

Z benátskych barov a promenád sa Aperol Spritz začal v 2000-tych rokoch šíriť do zvyšku Európy a neskôr do celého sveta. Vďaka elegantnému vzhľadu, nízkemu obsahu alkoholu a sviežosti sa stal obľúbeným nápojom mestských terás, letných záhradných párty aj štýlových brunchov.

Čím je Aperol Spritz výnimočný?
•  Farba – výrazná oranžová, ktorá okamžite upúta
•  Chuť – horko-sladká s tónmi pomaranča a bylín
•  Nízky obsah alkoholu – ideálny ako aperitív
•  Osviežujúci a ľahký – ako stvorený na teplé dni

Čo si k nemu dopriať?
Ako pravý aperitív sa Aperol Spritz skvelo spája s ľahšími predjedlami, ktoré povzbudia chuť do jedla. Medzi ideálne kombinácie patria:
Olivy a tvrdé syry (Grana Padano, Parmezán)
Prosciutto crudo alebo jemná talianska šunka
Bruschetty s paradajkami a bazalkou
Arancini – vyprážané ryžové guľky
Nakladaná zelenina (giardiniera)


Recept: Ako pripraviť dokonalý Aperol Spritz?
Základné pravidlo znie: 3-2-1
• 3 diely prosecca
• 2 diely Aperolu
• 1 diel sódy (soda water)
• Ľad a plátok pomaranča
Postup:
1. Naplň veľký vínový pohár ľadom
2. Nalej najprv prosecco, potom Aperol a nakoniec sódu
3. Jemne premiešaj a ozdob plátkom pomaranča
4. Podávaj s úsmevom – a najlepšie v dobrej spoločnosti

Aperol Spritz je viac než len drink – je to atmosféra slnečného večera, talianskej pohody a elegancie v pohári. Dopraj si ju kedykoľvek, keď túžiš po chvíli oddychu s nádychom juhu.

foto: www.unsplash.com

Galéria k článku

K článku neboli pridané žiadne iné obrázky.

Komentáre k článku

Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.

Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.

Vybrané články

Uskladnenie strojovo balených cigaríl

Uskladnenie strojovo balených cigaríl

Malá cigarila, ktorú si vychutnáte pri krátkom shote kávy si tiež zaslúži pozornosť.

Cigarová abeceda A - E

Cigarová abeceda A - E

Cigarový slovník pre začiatočníkov, ale aj pre tých skúsených. Od „amatista“ po „zafadores“, abeceda milovníka…

Cohiba Behike – 15 rokov legendy kubánskej elegancie

Cohiba Behike – 15 rokov legendy kubánskej elegancie

Cohiba Behike, považovaná za najvzácnejšiu kubánsku cigaru súčasnosti, oslavuje 15 rokov od svojho uvedenia na trh.…

Lady Gaga v spojení s exkluzívnymi bublinkami

Lady Gaga v spojení s exkluzívnymi bublinkami

Spojenie tradičných bubliniek z dielne Don Pérignon a extravagancie Lady Gaga.

La Aroma del Caribe alebo La Aroma de Cuba

La Aroma del Caribe alebo La Aroma de Cuba

Podľa tohto, na ktorom kontinente sa nachádzate, takú značku v portfóliu cigarových humidorov nájdete. V USA je registrovaná…