Sladová whisky
Jednoduché konštatovanie - nik na svete neprodukuje takú škótsku ako Škóti.
Tou prvou a na svete najznámejšou je sladová whisky, ktorá sa vyrába iba z troch prísad: z vody, jačmeňa a kvasiniek. Vzniká vždy len v jednej pálenici destiláciou v medených destilačných kotloch. Niekdy sa vyrába z jačmeňa, ktorý je zadymený rašelinou, ktorá dodá dymový nádych, ktorí niektorí konzumenti milujú a vyhľadávajú a iný sa jej veľkým oblúkom vyhýbajú.
Najznámejší výrobca rašelinovej whisky sídli na škótskych ostrovoch Islay, Skye a na Orknay. Vznikajú jú tu whisky Laphroaig, Ardberg, Talisker a Highland Park. Hovoríme o destilátoch s výraznou chuťou dymu, v prípade Laphroaigu vám dokonca pohárik naplnia špecifické liečivé tóny. Hlavnou hybnou silou sladovej škótskej whisky vyrábanej bez rašeliny predstavujú značky The Glenlivet a Glenfiddich, najväčší predajcovia sladovej whisky na svete. V nich prevažujú ľahšie tóny čerstvého ovocia a príjemnejšia sladkastá chuť sladu.
V Škótsku nájdete neskutočné množstvo páleníc sladovej whisky a ich produkcia ponúka nespočetné množstvo chutí. Pre väčšinu z nich predaj sladovej whisky nie je hlavným zdrojom príjmu. Mnoho pálenic sladovej whisky existuje preto, aby zabezpečili hlavnú zložku pre miešané (blended) whisky.
Galéria k článku
K článku neboli pridané žiadne iné obrázky.
Komentáre k článku
Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.
Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.