Úvod / Články / Zaujímavosti / Čo k cigare?
Tlačiť

Čo k cigare?

Už počas viktoriánskych čias boli cigary neoddeliteľnou časťou honosných večerí šľachticov. Príjemné večery boli sprevádzané kvalitným jedlom, pitím a v mnohých prípadoch aj cigarou.

Čo k cigare?

Už počas viktoriánskych čias boli cigary neoddeliteľnou časťou honosných večerí šľachticov. Príjemné večery boli sprevádzané kvalitným jedlom, pitím a v mnohých prípadoch aj cigarou. Spoločnosť si potrpela na tradičnom čase večere, úprave zovňajška, spôsobe servírovania a celkovej úprave malého spoločenského podujatia, ktorý sa opakoval večer čo večer. Mohlo by sa zdať, že každodenné spoločenské podujatie bude únavné, ale je potrebné si uvedomiť, že bohatá spoločnosť bola po celý čas chránená od práce a rada sa nechala obsluhovať.

Každý servírovaný pokrm si vyžadoval iný druh cigary. Divinové jedlá si dobre porozumeli s cigarami s výraznou chuťou a vôňou (Joya Black). Hovädzie mäso upravené na rôzny spôsob nechá vyniknúť chuť cigary s tmavohnedými krycími listami (Paradiso Quintessence Robusto). Opakom sú pokrmy z rýb či morských plodov. Tie si žiadajú jemnú chuť a arómu Oliva Connecticut Reserve Robusto.

Rovnako ako teplé jedlá si svoju cigaru vyberajú charakterom pokrmu a jeho ingredienciami, aj kvalitné pitie má svojich cigarových favoritov.
Armagnac a koňak vedú tradičný cigarový zápas, ktorý sa zrodil z náklonnosti Britov k destilátom z Francúzska. Šťastie možno spojilo brandy a cigary, no prírodná chémia im pomohla obstáť v skúške času. Kvetinové a ovocné brandy sa veľmi dobre spájajú s jemnosťou miernejších cigár. Skvelou voľbou sú tie, ktorých krycie listy sú z tabakových listov Connecticut. Silné a vyzreté koňaky však vyžadujú už výrazné chute a tóny cigár. Hľadajte tie, v ktorých sa do popredia dostávajú odtiene kože a kakaa. Náš tip: Hennessy XO + La Aroma del Caribe Mi Amor.
Koncept terroir poukazuje na zjavnú synergiu medzi rumom a cigarami. Či už na Kube alebo v Dominikánskej republike, zdá sa, že cigarový tabak a cukrová trstina, ktorá je používaná na výrobu rumu, spolu existujú už od nepamäti. Okrem toho sú výrobcovia často vyznávači oboch produktov. Môžeme odporučiť kombináciu rumu Bacardi 8 Años s tmavšími cigarami s plným telom. Rum veľmi dobre funguje pri odomykaní chutí v silnom dyme s chuťou trstinového destilátu. Sladkosť rumu vyhladzuje drsnosť a zemitosť cigary. Môžete vyskúšať kombináciu s Oliva Serie V napríklad vo formáte Belicoso.

Galéria k článku

K článku neboli pridané žiadne iné obrázky.

Komentáre k článku

Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.

Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.

Vybrané články

Ron Zacapa - rum z Guatemaly

Ron Zacapa - rum z Guatemaly

Rumy, ktoré zrejú vo vysokohorských podmienkach.

Nebojte sa kombinácii

Nebojte sa kombinácii

Párovanie jedál a nápojov je umením. Umením spájania a hľadania vhodných kombinácii, pri ktorých nápoj podporí…

Charatan 160th Anniversary

Charatan 160th Anniversary

Ani dĺžka pôsobenia na trhu nemusí byť zárukou toho, že nepríde k úpadku. Aký je príbeh Charatanu, jednej z najstarších…

Je možné prebrať k životu suchú cigaru?

Je možné prebrať k životu suchú cigaru?

Ach jaj, to sa nemalo stať poviete si, keď nájdete váš humidor pootvorený a ani si nepamätáte, kedy ste ho naposledy…

Osviežujúce Daiquiri nečaká iba na leto

Osviežujúce Daiquiri nečaká iba na leto

Privoňajte ku kubánskym vôňam aj v zime

Destilované agáve ako ju nepoznáte

Destilované agáve ako ju nepoznáte

Kvalitný mezcal pochádza z 8-10 ročných rastlín agáve, druhu Agave americana. Výsledný alkoholický nápoj je číry…