Úvod / Články / Zaujímavosti / Čo k cigare?
Tlačiť

Čo k cigare?

Už počas viktoriánskych čias boli cigary neoddeliteľnou časťou honosných večerí šľachticov. Príjemné večery boli sprevádzané kvalitným jedlom, pitím a v mnohých prípadoch aj cigarou.

Čo k cigare?

Už počas viktoriánskych čias boli cigary neoddeliteľnou časťou honosných večerí šľachticov. Príjemné večery boli sprevádzané kvalitným jedlom, pitím a v mnohých prípadoch aj cigarou. Spoločnosť si potrpela na tradičnom čase večere, úprave zovňajška, spôsobe servírovania a celkovej úprave malého spoločenského podujatia, ktorý sa opakoval večer čo večer. Mohlo by sa zdať, že každodenné spoločenské podujatie bude únavné, ale je potrebné si uvedomiť, že bohatá spoločnosť bola po celý čas chránená od práce a rada sa nechala obsluhovať.

Každý servírovaný pokrm si vyžadoval iný druh cigary. Divinové jedlá si dobre porozumeli s cigarami s výraznou chuťou a vôňou (Joya Black). Hovädzie mäso upravené na rôzny spôsob nechá vyniknúť chuť cigary s tmavohnedými krycími listami (Paradiso Quintessence Robusto). Opakom sú pokrmy z rýb či morských plodov. Tie si žiadajú jemnú chuť a arómu Oliva Connecticut Reserve Robusto.

Rovnako ako teplé jedlá si svoju cigaru vyberajú charakterom pokrmu a jeho ingredienciami, aj kvalitné pitie má svojich cigarových favoritov.
Armagnac a koňak vedú tradičný cigarový zápas, ktorý sa zrodil z náklonnosti Britov k destilátom z Francúzska. Šťastie možno spojilo brandy a cigary, no prírodná chémia im pomohla obstáť v skúške času. Kvetinové a ovocné brandy sa veľmi dobre spájajú s jemnosťou miernejších cigár. Skvelou voľbou sú tie, ktorých krycie listy sú z tabakových listov Connecticut. Silné a vyzreté koňaky však vyžadujú už výrazné chute a tóny cigár. Hľadajte tie, v ktorých sa do popredia dostávajú odtiene kože a kakaa. Náš tip: Hennessy XO + La Aroma del Caribe Mi Amor.
Koncept terroir poukazuje na zjavnú synergiu medzi rumom a cigarami. Či už na Kube alebo v Dominikánskej republike, zdá sa, že cigarový tabak a cukrová trstina, ktorá je používaná na výrobu rumu, spolu existujú už od nepamäti. Okrem toho sú výrobcovia často vyznávači oboch produktov. Môžeme odporučiť kombináciu rumu Bacardi 8 Años s tmavšími cigarami s plným telom. Rum veľmi dobre funguje pri odomykaní chutí v silnom dyme s chuťou trstinového destilátu. Sladkosť rumu vyhladzuje drsnosť a zemitosť cigary. Môžete vyskúšať kombináciu s Oliva Serie V napríklad vo formáte Belicoso.

Galéria k článku

K článku neboli pridané žiadne iné obrázky.

Komentáre k článku

Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.

Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.

Vybrané články

Alec Bradley

Alec Bradley

Od rodinného mena k svetovej ikone medzi cigarmi.

La Flor Dominicana Andalusian Bull – cigara roku 2016

La Flor Dominicana Andalusian Bull – cigara roku 2016

"Andalúzsky býk", ktorý Vás ohromí svojou dokonalosťou

Orezávač so štýlom

Orezávač so štýlom

Kvalitné orezávače s patentovanou technológiou vyrábané v rôznorodých vyhotoveniach.

Výročné fajky Peterson k sviatku Svätého Patrika 2023

Výročné fajky Peterson k sviatku Svätého Patrika 2023

Prešlo už 25 rokov, odkedy bola dokončená prvá fajka Peterson St. Patrick's Day, zabalená do krabice a odoslaná, aby…

Angostura - rum z Trinidau a Tobago

Angostura - rum z Trinidau a Tobago

Karibik je domov mnohých kvalitných rumov a Angostura svojim pôvodom patrí medzi nich.

NEW WORLD Decenio – Pocta desaťročiu vášne a remesla od A. J. Fernandeza

NEW WORLD Decenio – Pocta desaťročiu vášne a remesla od A. J. Fernandeza

Keď sa vášeň pre tabak pretaví do výnimočného diela, vznikajú cigary, ktoré nie sú len na fajčenie – ale na…