Úvod / Články / Zaujímavosti / Čo k cigare?
Tlačiť

Čo k cigare?

Už počas viktoriánskych čias boli cigary neoddeliteľnou časťou honosných večerí šľachticov. Príjemné večery boli sprevádzané kvalitným jedlom, pitím a v mnohých prípadoch aj cigarou.

Čo k cigare?

Už počas viktoriánskych čias boli cigary neoddeliteľnou časťou honosných večerí šľachticov. Príjemné večery boli sprevádzané kvalitným jedlom, pitím a v mnohých prípadoch aj cigarou. Spoločnosť si potrpela na tradičnom čase večere, úprave zovňajška, spôsobe servírovania a celkovej úprave malého spoločenského podujatia, ktorý sa opakoval večer čo večer. Mohlo by sa zdať, že každodenné spoločenské podujatie bude únavné, ale je potrebné si uvedomiť, že bohatá spoločnosť bola po celý čas chránená od práce a rada sa nechala obsluhovať.

Každý servírovaný pokrm si vyžadoval iný druh cigary. Divinové jedlá si dobre porozumeli s cigarami s výraznou chuťou a vôňou (Joya Black). Hovädzie mäso upravené na rôzny spôsob nechá vyniknúť chuť cigary s tmavohnedými krycími listami (Paradiso Quintessence Robusto). Opakom sú pokrmy z rýb či morských plodov. Tie si žiadajú jemnú chuť a arómu Oliva Connecticut Reserve Robusto.

Rovnako ako teplé jedlá si svoju cigaru vyberajú charakterom pokrmu a jeho ingredienciami, aj kvalitné pitie má svojich cigarových favoritov.
Armagnac a koňak vedú tradičný cigarový zápas, ktorý sa zrodil z náklonnosti Britov k destilátom z Francúzska. Šťastie možno spojilo brandy a cigary, no prírodná chémia im pomohla obstáť v skúške času. Kvetinové a ovocné brandy sa veľmi dobre spájajú s jemnosťou miernejších cigár. Skvelou voľbou sú tie, ktorých krycie listy sú z tabakových listov Connecticut. Silné a vyzreté koňaky však vyžadujú už výrazné chute a tóny cigár. Hľadajte tie, v ktorých sa do popredia dostávajú odtiene kože a kakaa. Náš tip: Hennessy XO + La Aroma del Caribe Mi Amor.
Koncept terroir poukazuje na zjavnú synergiu medzi rumom a cigarami. Či už na Kube alebo v Dominikánskej republike, zdá sa, že cigarový tabak a cukrová trstina, ktorá je používaná na výrobu rumu, spolu existujú už od nepamäti. Okrem toho sú výrobcovia často vyznávači oboch produktov. Môžeme odporučiť kombináciu rumu Bacardi 8 Años s tmavšími cigarami s plným telom. Rum veľmi dobre funguje pri odomykaní chutí v silnom dyme s chuťou trstinového destilátu. Sladkosť rumu vyhladzuje drsnosť a zemitosť cigary. Môžete vyskúšať kombináciu s Oliva Serie V napríklad vo formáte Belicoso.

Galéria k článku

K článku neboli pridané žiadne iné obrázky.

Komentáre k článku

Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.

Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.

Vybrané články

40 odtieňov rumu

40 odtieňov rumu

Čaro Karibiku je v jeho mnohotvárnosti. Je kolískou toho najlepšieho čo v tejto kategórii nachádzame. No spoznať…

Čo k cigare?

Čo k cigare?

Už počas viktoriánskych čias boli cigary neoddeliteľnou časťou honosných večerí šľachticov. Príjemné večery…

Koňak či brandy?

Koňak či brandy?

Zjednodušene povedané - každý koňak je brandy, ale nie každé brandy je koňak.

Ron Zacapa - rum z Guatemaly

Ron Zacapa - rum z Guatemaly

Rumy, ktoré zrejú vo vysokohorských podmienkach.

Povrchová úprava fajky

Povrchová úprava fajky

Je niekoľko odlišných povrchových úprav fajok, ktoré ponúknu fajčiarovi nový zážitok.

Uhlíky do vodnej fajky

Uhlíky do vodnej fajky

Prvé vodné fajky sa fajčili zapálené s obyčajným uhlíkom z pahreby. Dnes už nemusíme zakladať oheň, aby sme si…