Úvod / Články / Zaujímavosti / Je bezkofeínová káva novou mantrou?
Tlačiť

Je bezkofeínová káva novou mantrou?

Obľúbenosť kávy trhá rekordy. Na svete sa jej vyprodukujte neuveriteľných 8 miliónov ton. Najväčším svetovým producentom je Brazília. No pestovateľské oblasti sa tiahnu celou Južnou Amerikou a možno prekvapivým pestovateľom je aj Vietnam.

Je bezkofeínová káva novou mantrou?

Kávu si väčšina z nás vyberá podľa chuti a vône. Gurmáni riešia aj krajinu jej pôvodu, či rovno pestovateľskú oblasť a odrodu. No sú kávičkári, ktorí si chuť kávy nemôžu vychutnať naplno, obmedzuje ich obsiahnutý kofeín v ich zrnkách.

Účinok kofeínu na telo

Kofeín vplýva na organizmus rôznymi spôsobmi. U niektorých prichádza povzbudivý účinok, zrýchlenie metabolizmu, zmierni únavu,  u iných môže vyvolať podráždenie a zvýšiť nervozitu. Nech sú dôvody na voľbu bezkofeínovej kávy zdravotné alebo sa jedná o priamočiary výber, zrnká budú obsahovať 1 – 10 % kofeínu. Približne takéto percento kofeínu obsahuje aj šálka čierneho čaju alebo horúca čokoláda.  

Metódy odstraňovania kofeínu
Zozbierané kávové čerešne a ešte ich zelené zrnká, ktoré neprešli pražením sa upravujú rôznymi technológiami, tak aby obsahovali čo najmenej kofeínu.

1. Používanie chemických roztokov – zrnká sa sparia alebo namočia do horúcej vody, aby sa otvorila ich bunková štruktúra. Na vymytie kofeínu sa používa etylacetát a metyléndichlorid. Je to najmenej šetrná úprava kávových zŕn. Pri tejto technológii sa z kávy vymyjú aj dobré látky a povrch kávy je natoľko narušený, že následne praženie a skladovanie je problematické.
2. Švajčiarska metóda – kávové zrnká dostanú vodný kúpeľ. Počas neho sa kofeín vymýva prostredníctvom extraktu, ktorý sa pripravil zo zelených kávovníkových zŕn. Je to metóda bez používania chemikálii. Zachová drvivú väčšinu chuťového profilu kávového zrna.
3. Používanie CO2 – pri nízkej teplote a tlaku sa používa tekutý dusík.

Kávové zrná, ktorým bol odstránený kofeín sú pred pražením viditeľne hladšie a pri svetlom pražení sa na ich povrchu odráža olejový odlesk.

Kvalitné zrná, ktoré boli zbavené kofeínu šetrnou metódou by vám mali priniesť rovnaký pôžitok ako plne hodnotná káva.

Galéria k článku

K článku neboli pridané žiadne iné obrázky.

Komentáre k článku

Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.

Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.

Vybrané články

Akú dĺžku má mať ohorok?

Akú dĺžku má mať ohorok?

Pri fajčení cigary sa riaďte sami sebou. Len vy určujete čo je pre vás príjemné a aká dĺžka ohorku je pre vás…

Káva z Ostrova slobody

Káva z Ostrova slobody

Kubánska káva má zmiešanú reputáciu a vysokú cenu. Vo všeobecnosti má plné telo, slabú kyslosť, vyváženú sladkosť…

Toscano oslávilo 200 rokov na trhu

Toscano oslávilo 200 rokov na trhu

V roku 1818 Ferdinand III. založil v Toskánsku tabakovú továreň. Tabakové listy do cigár sa sušili voľne na vzduchu,…

Orezávače Colibri - najčistejší rez

Orezávače Colibri - najčistejší rez

Rituál fajčenia začína výberom cigary a jej prípravou pred zapálením. Čistý, hladký rez docielite kvalitným príslušenstvom…

Káva a cigara perfektný pár

Káva a cigara perfektný pár

Nič nedokáže potešiť milovníka kávy viac ako to ak si ju môže vychutnať v pohodlí a pri relaxe. A ak sa spojí…

Leonel No. 511 Robusto – keď sa jemnosť spája s noblesou

Leonel No. 511 Robusto – keď sa jemnosť spája s noblesou

Leonel No. 511 Robusto je jemná a elegantná nicaragujská cigara s krémovo-vanilkovým profilom, ktorá poteší milovníkov…