Úvod / Články / Zaujímavosti / Je bezkofeínová káva novou mantrou?
Tlačiť

Je bezkofeínová káva novou mantrou?

Obľúbenosť kávy trhá rekordy. Na svete sa jej vyprodukujte neuveriteľných 8 miliónov ton. Najväčším svetovým producentom je Brazília. No pestovateľské oblasti sa tiahnu celou Južnou Amerikou a možno prekvapivým pestovateľom je aj Vietnam.

Je bezkofeínová káva novou mantrou?

Kávu si väčšina z nás vyberá podľa chuti a vône. Gurmáni riešia aj krajinu jej pôvodu, či rovno pestovateľskú oblasť a odrodu. No sú kávičkári, ktorí si chuť kávy nemôžu vychutnať naplno, obmedzuje ich obsiahnutý kofeín v ich zrnkách.

Účinok kofeínu na telo

Kofeín vplýva na organizmus rôznymi spôsobmi. U niektorých prichádza povzbudivý účinok, zrýchlenie metabolizmu, zmierni únavu,  u iných môže vyvolať podráždenie a zvýšiť nervozitu. Nech sú dôvody na voľbu bezkofeínovej kávy zdravotné alebo sa jedná o priamočiary výber, zrnká budú obsahovať 1 – 10 % kofeínu. Približne takéto percento kofeínu obsahuje aj šálka čierneho čaju alebo horúca čokoláda.  

Metódy odstraňovania kofeínu
Zozbierané kávové čerešne a ešte ich zelené zrnká, ktoré neprešli pražením sa upravujú rôznymi technológiami, tak aby obsahovali čo najmenej kofeínu.

1. Používanie chemických roztokov – zrnká sa sparia alebo namočia do horúcej vody, aby sa otvorila ich bunková štruktúra. Na vymytie kofeínu sa používa etylacetát a metyléndichlorid. Je to najmenej šetrná úprava kávových zŕn. Pri tejto technológii sa z kávy vymyjú aj dobré látky a povrch kávy je natoľko narušený, že následne praženie a skladovanie je problematické.
2. Švajčiarska metóda – kávové zrnká dostanú vodný kúpeľ. Počas neho sa kofeín vymýva prostredníctvom extraktu, ktorý sa pripravil zo zelených kávovníkových zŕn. Je to metóda bez používania chemikálii. Zachová drvivú väčšinu chuťového profilu kávového zrna.
3. Používanie CO2 – pri nízkej teplote a tlaku sa používa tekutý dusík.

Kávové zrná, ktorým bol odstránený kofeín sú pred pražením viditeľne hladšie a pri svetlom pražení sa na ich povrchu odráža olejový odlesk.

Kvalitné zrná, ktoré boli zbavené kofeínu šetrnou metódou by vám mali priniesť rovnaký pôžitok ako plne hodnotná káva.

Galéria k článku

K článku neboli pridané žiadne iné obrázky.

Komentáre k článku

Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.

Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.

Vybrané články

Gin “London Dry”

Gin “London Dry”

"London Dry" neznamená pri výrobe ginu miesto jeho pôvodu.

Fajkové filtre Dr. Perl sú tu už viac ako 100 rokov

Fajkové filtre Dr. Perl sú tu už viac ako 100 rokov

Fajkové filtre – Dr. Perl sú tu už 100 rokov a prinášajú radosť a pôžitok fajčenia fajky každému milovníkovi…

Fajkové čistidlá

Fajkové čistidlá

Fajčiarsky rituál nepozostáva iba zo samotného zapálenia tabaku, ale z celej prípravy fajky a jej údržby.

Cigara zvaná Havana

Cigara zvaná Havana

Tabak sa chemicky delí do dvoch skupín. Väčšina tabakov obsahuje...

El Vinyet

El Vinyet

Ako dlho trvá výroba 10 000 ks cigár?

Glenfiddich - whisky s dušou Škótska

Glenfiddich - whisky s dušou Škótska

Jedna z najlepším sigle malt whisky ...