Úvod / Články / Tabak si žiada starostlivosť
Tlačiť

Tabak si žiada starostlivosť

Starostlivosť o tabak

Tabak si žiada starostlivosť

Tabak si žiada starostlivosť

Tabakové listy sa zberajú za zelena, a dokiaľ sa nepripravia, teda nesfermentujú a nevyzrejú, nenadobudnú charakteristickú farbu ani vôňu, ani chuť. Existujú tri spôsoby sušenia tabaku. Niekedy sa listy sušia na slnku, z ktorého vzniká veľmi sladký žuvací tabak. Druhý spôsob je sušenie vzduchom v špeciálne konštruovaných  stodolách, kde sa dá citlivo regulovať ventilácia. Tabak pre výrobu cigár sa obvykle suší vzduchom. Treťou metódou je sušenie s pomocou dodávania tepla – nad otvoreným ohňom alebo v špeciálnych sušiarňach. Otvorený oheň dodáva tabaku charakteristický pach dymu. Pri sušení horkým vzduchom sa oheň zakladá mimo stodoly a ohriaty vzduch sa privádza k listom komínom alebo kovovými trubkami. Listy tak získajú výrazne žltú farbu a používajú sa predovšetkým pri výrobe ľahkého cigarového a cigaretového tabaku.

Po usušení tabakové listy skrehnú natoľko, že sa s nimi nedá pracovať, aby sa nerozpadli na prach. Preto sa vyvesujú, dokiaľ neprídu dažde a s nimi potrebná atmosférická vlhkosť, ktorú suché listy absorbujú – zmäknú potom ako detská rukavička. Potom sa utrhnú zo stonky, utriedia, zviažu do zväzkov a fermentujú tak, že sa naskladajú do balíkov  vysokých 1,5 – 1,8 metrov. Keď fermentácia skončí, tabak sa vytriedi a zabalí na prepravu. Niekedy sa necháva v skladoch ešte asi štyri päť rokov vyzrieť, aby dostal lahodnejšiu chuť.

Tabak sa často navyše „dochucuje“ priamo v továrňach a výrobniach. K zdokonaľovaniu arómy sa pridáva cukor, sladké drievko, korenie alebo alkohol. Nie je potrebné hovoriť, že dane z tabaku podstatne zvyšujú jeho cenu a v mnohých zemiach sveta sú veľmi dôležitým zdrojom štátnych príjmov.

 

Galéria k článku

K článku neboli pridané žiadne iné obrázky.

Komentáre k článku

Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.

Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.

Vybrané články

Kávová špecialita Cortado

Kávová špecialita Cortado

Aj káva s mliekom môže prekvapiť.

Bombardino - lahôdka z Álp

Bombardino - lahôdka z Álp

Teplý alkoholický nápoj obľúbený v Taliansku počas zimnej sezóny má pôvod v horskej oblasti Livigna.

Avo Uvezian

Avo Uvezian

Avo Uvezian nie je len vynikajúci hudobník, ale svoj cit pre tóny vniesol aj do cigár.

Pripálenie cigary

Pripálenie cigary

Každý má svoj postup na zapálenie cigary, ktorému náležite venuje pozornosť.

Pár tipov ako si ešte viac užiť fajčenie fajky

Pár tipov ako si ešte viac užiť fajčenie fajky

Nechajte sa inšpirovať a možno budete prekvapení...

Povrchová úprava fajky

Povrchová úprava fajky

Je niekoľko odlišných povrchových úprav fajok, ktoré ponúknu fajčiarovi nový zážitok.