Bavorák

BMV medzi miešanými drinkami.

Bavorák

Bavorák – nápoj zo srdca Československa
Medzi všetkými miešanými nápojmi existuje jeden, ktorý sa netvári svetácky, no svojou jednoduchou kombináciou chutí vie prekvapiť aj skúseného mixológa. Bavorák – teda fernet s tonikom – je klasika, ktorú netreba podceňovať. Svoj pôvod má v domácich baroch, pivniciach a študentských kluboch, no dnes si nachádza cestu späť aj do hipsterských podnikov. A najmä – jeho chuť si výborne rozumie s dobrou cigarou.

Ako vznikol bavorák?
Bavorák nevznikol v Bavorsku, ako by mohol názov napovedať. V skutočnosti ide o československý vynález, ktorý vznikol pravdepodobne už v 80. rokoch minulého storočia. Jeho vznik nie je presne zdokumentovaný, no rýchlo sa stal hitom v krčmách a baroch. Fernet Stock bol vždy obľúbený likér, no nie každý ho zvládal „na ex“. Pridaním toniku sa horkosť zjemní a vytvorí zaujímavý kontrast medzi bylinkami a sviežosťou bubliniek.

Recept na Bavorák
Ingrediencie:
4 cl Fernet Stock (tradičný, Citrus alebo Barrel Edition)
1 fľaša toniku (napr. Kinley Tonic alebo Thomas Henry pre gurmánov)
Citrónový plátok (voliteľne)
Ľad

Postup:
Do vysokého pohára s ľadom sa naleje Fernet a zaleje tonikom. Drink sa jemne premieša, ozdobí citrónom. Nepoužíva sa slamka – bavorák chutí najlepšie priamo z pohára.

Variácie na bavorák
Bavorák Citrus – s Fernetom Citrus je drink sviežejší, jemnejší a vhodný aj pre začiatočníkov.

Zimný bavorák – podáva sa bez ľadu a s tonikom izbovej teploty, často s plátkom pomaranča.

Bavorák s horkým tonikom – pre milovníkov horkej chuti odporúčame prémiové toniky ako Fever-Tree Indian Tonic alebo Fentimans.

Cigara k bavoráku – horká elegancia v sprievode dymu
Fernet má bylinkový, horký profil s mierne sladkým záverom – v kombinácii s tonikom vytvára špecifický chuťový zážitok. K nemu sa hodia cigary so zemitými tónmi a jemnou korenistosťou. Nechceme nič, čo by chuť bavoráku prebilo – hľadáme rovnováhu.

Vegafina Nicaragua Short
Jemne korenistá, s nikaragujskou dušou – ideálne dopĺňa bylinkovosť Fernetu.

Plasencia Reserva Original Robusto
Bio cigara s čistým profilom a ľahkou sladkosťou – zaujímavý kontrast k horkosti toniku.

Cao Italia Ciao
Ak chceš experimentovať – netypický tabak z Talianska prináša jemne vínové a drevité tóny, ktoré si s Fernetom prekvapivo dobre sadnú.

Bavorák je dôkazom, že aj jednoduché kombinácie dokážu fungovať perfektne – hlavne keď sú zakorenené v domácej tradícii. S kvalitným tonikom, poctivým Fernetom a cigárou podľa nálady sa z bavoráku stáva večerný rituál, ktorý si zaslúži miesto aj v dnešnej kultúre pomalého užívania si.

foto: www.fernetstock.sk

Galéria k článku

K článku neboli pridané žiadne iné obrázky.

Komentáre k článku

Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.

Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.

Vybrané články

José L. Piedra prechádza dizajnovou búrkou

José L. Piedra prechádza dizajnovou búrkou

Nový vietor do plachiet aj pre značku, ktorá je známa aj svojou cenovou dostupnosťou.

Fajky Jirsa

Fajky Jirsa

Od malých fajok, až po ručne vyrábané solitéry.

Gin “London Dry”

Gin “London Dry”

"London Dry" neznamená pri výrobe ginu miesto jeho pôvodu.

José L. Piedra

José L. Piedra

Ochutnávka cigár z Kuby z regiónu Remedios.

Absint alebo zelená víla

Absint alebo zelená víla

Absint, liehovina, ktorá sa nikdy nepije bez rozmyslu.

V čom tkvie čaro Prosecca?

V čom tkvie čaro Prosecca?

Jemne žlté vínko s bublinkami? Možno aj tak by označili milovníčky tohto nápoja prosecco. My sa však bude snažiť…