Úvod / Články / Zaujímavosti / Zrenie rumu
Tlačiť

Zrenie rumu

Na to, aby sa stal z destilátu kvalitný rum potrebujete trpezlivosť a čas.

Zrenie rumu

Na to, aby sa z čistého destilátu stal kvalitný rum (hovoríme o destilácií cukrovej trstiny a melasy), musí dostatočne zrieť. Čistý destilát putuje do sudov, kde sa postupne mení na biely alebo hnedý rum.

Biely rum zreje v oceľových tankoch alebo v drevených sudoch najmenej tri mesiace, niekedy však aj viac rokov. Ak pri tom trocha zhnedne, prefiltruje sa cez drevené uhlie a rum je opäť číry a bezfarebný.

Hnedý rum získa svoju typickú farbu, najmä však arómu a chuť, pri zrení v sudoch z dubového dreva, ktoré obsahuje cukor aj vanilín. Tieto látky sa aktivizujú vypaľovaním dreva a potom prechádzajú do uskladneného rumu. V drevených sudoch dochádza aj výmene vzduchu, čo sa podieľa na chutnosti výsledného produktu. Na chuť rumu však vplývajú aj klimatické podmienky v skladoch, v ktorých sú sudy uložené, ďalej poloha a výška umiestnenia suda v zrejúcej pivnici ako aj ďalšie postupy.

Metóda solera - znamená, že sa medzi sebou premiešavajú rôzne vyzreté rumy zo sudov, v ktorých pred tým dozrievalo sherry, portské víno alebo koňak.

Vedomosť o tom, že doba zrenia má vplyv na kvalitu rumu prichádza s vlastnou skúsenosťou Kráľovského námorníctva. Počas dlhých plavieb prišli námorníci na to, že chuť rumu je výrazne lepšia čím dlhšie bol uložený v sude. Chuť na začiatku plavby a na jej konci bola rozdielna v prospech rumu, ktorý bol odležaný. Tento poznatok sa začal využívať aj v praxi a metóda dozrievania sa používa pri produkcii rumu doteraz.

Galéria k článku

K článku neboli pridané žiadne iné obrázky.

Komentáre k článku

Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.

Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.

Vybrané články

Značka cigár MAB

Značka cigár MAB

Vyvážená chuť od prvého potiahnutia až po posledné, výnimočná chuť a krásna štruktúra popola - jednoducho skvelý…

Ako sa zbiera tabak

Ako sa zbiera tabak

Pri zbere tabaku, ktorý nastáva asi 80 dní po zasiatí, plantážoví robotníci listy...

Absint alebo zelená víla

Absint alebo zelená víla

Absint, liehovina, ktorá sa nikdy nepije bez rozmyslu.

Spoznajte chuť Talianska!

Spoznajte chuť Talianska!

Ako chutí Taliansko? Je to pizza, červené víno, gelato? Určite. Pridajte k tomu šálku kávy a Grappu.

Uskladnenie strojovo balených cigaríl

Uskladnenie strojovo balených cigaríl

Malá cigarila, ktorú si vychutnáte pri krátkom shote kávy si tiež zaslúži pozornosť.

Joya de Nicaragua

Joya de Nicaragua

Cigary z Nikaraguy vstali z popola.