Úvod / Články / Zaujímavosti / Zrenie rumu
Tlačiť

Zrenie rumu

Na to, aby sa stal z destilátu kvalitný rum potrebujete trpezlivosť a čas.

Zrenie rumu

Na to, aby sa z čistého destilátu stal kvalitný rum (hovoríme o destilácií cukrovej trstiny a melasy), musí dostatočne zrieť. Čistý destilát putuje do sudov, kde sa postupne mení na biely alebo hnedý rum.

Biely rum zreje v oceľových tankoch alebo v drevených sudoch najmenej tri mesiace, niekedy však aj viac rokov. Ak pri tom trocha zhnedne, prefiltruje sa cez drevené uhlie a rum je opäť číry a bezfarebný.

Hnedý rum získa svoju typickú farbu, najmä však arómu a chuť, pri zrení v sudoch z dubového dreva, ktoré obsahuje cukor aj vanilín. Tieto látky sa aktivizujú vypaľovaním dreva a potom prechádzajú do uskladneného rumu. V drevených sudoch dochádza aj výmene vzduchu, čo sa podieľa na chutnosti výsledného produktu. Na chuť rumu však vplývajú aj klimatické podmienky v skladoch, v ktorých sú sudy uložené, ďalej poloha a výška umiestnenia suda v zrejúcej pivnici ako aj ďalšie postupy.

Metóda solera - znamená, že sa medzi sebou premiešavajú rôzne vyzreté rumy zo sudov, v ktorých pred tým dozrievalo sherry, portské víno alebo koňak.

Vedomosť o tom, že doba zrenia má vplyv na kvalitu rumu prichádza s vlastnou skúsenosťou Kráľovského námorníctva. Počas dlhých plavieb prišli námorníci na to, že chuť rumu je výrazne lepšia čím dlhšie bol uložený v sude. Chuť na začiatku plavby a na jej konci bola rozdielna v prospech rumu, ktorý bol odležaný. Tento poznatok sa začal využívať aj v praxi a metóda dozrievania sa používa pri produkcii rumu doteraz.

Galéria k článku

K článku neboli pridané žiadne iné obrázky.

Komentáre k článku

Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.

Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.

Vybrané články

Zrenie rumu

Zrenie rumu

Na to, aby sa stal z destilátu kvalitný rum potrebujete trpezlivosť a čas.

Fajkové filtre Dr. Perl sú tu už viac ako 100 rokov

Fajkové filtre Dr. Perl sú tu už viac ako 100 rokov

Fajkové filtre – Dr. Perl sú tu už 100 rokov a prinášajú radosť a pôžitok fajčenia fajky každému milovníkovi…

Juan Lopez – malý klenot z Kuby

Juan Lopez – malý klenot z Kuby

Habanos každoročne produkuje neuveriteľné množstvo ručne robených cigár z tých najkvalitnejších tabakov, ktoré…

Koňak či brandy?

Koňak či brandy?

Zjednodušene povedané - každý koňak je brandy, ale nie každé brandy je koňak.

Orezávač so štýlom

Orezávač so štýlom

Kvalitné orezávače s patentovanou technológiou vyrábané v rôznorodých vyhotoveniach.

Nebuďte zmätený pri čítaní etikety koňaku

Nebuďte zmätený pri čítaní etikety koňaku

Ani tá najkrajšia fľaša, ani tá najkrajšia farba koňaku nemusí byť tým čo hľadáte. Ako sa vyznať v ich označení?