Úvod / Články / Zaujímavosti / Zrenie rumu
Tlačiť

Zrenie rumu

Na to, aby sa stal z destilátu kvalitný rum potrebujete trpezlivosť a čas.

Zrenie rumu

Na to, aby sa z čistého destilátu stal kvalitný rum (hovoríme o destilácií cukrovej trstiny a melasy), musí dostatočne zrieť. Čistý destilát putuje do sudov, kde sa postupne mení na biely alebo hnedý rum.

Biely rum zreje v oceľových tankoch alebo v drevených sudoch najmenej tri mesiace, niekedy však aj viac rokov. Ak pri tom trocha zhnedne, prefiltruje sa cez drevené uhlie a rum je opäť číry a bezfarebný.

Hnedý rum získa svoju typickú farbu, najmä však arómu a chuť, pri zrení v sudoch z dubového dreva, ktoré obsahuje cukor aj vanilín. Tieto látky sa aktivizujú vypaľovaním dreva a potom prechádzajú do uskladneného rumu. V drevených sudoch dochádza aj výmene vzduchu, čo sa podieľa na chutnosti výsledného produktu. Na chuť rumu však vplývajú aj klimatické podmienky v skladoch, v ktorých sú sudy uložené, ďalej poloha a výška umiestnenia suda v zrejúcej pivnici ako aj ďalšie postupy.

Metóda solera - znamená, že sa medzi sebou premiešavajú rôzne vyzreté rumy zo sudov, v ktorých pred tým dozrievalo sherry, portské víno alebo koňak.

Vedomosť o tom, že doba zrenia má vplyv na kvalitu rumu prichádza s vlastnou skúsenosťou Kráľovského námorníctva. Počas dlhých plavieb prišli námorníci na to, že chuť rumu je výrazne lepšia čím dlhšie bol uložený v sude. Chuť na začiatku plavby a na jej konci bola rozdielna v prospech rumu, ktorý bol odležaný. Tento poznatok sa začal využívať aj v praxi a metóda dozrievania sa používa pri produkcii rumu doteraz.

Galéria k článku

K článku neboli pridané žiadne iné obrázky.

Komentáre k článku

Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.

Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.

Vybrané články

La Petite Nox od La Flor Dominicana - malá sestra

La Petite Nox od La Flor Dominicana - malá sestra

La Petite Nox je menšou sestrou cigary La Nox, ktorá bola v roku 2016 ocenená ako najlepšia cigara z Dominikánskej republiky.

Cigary Blanco

Cigary Blanco

Vo svete je minimum rodinných spoločností, ktoré tvoria cigary a ich korene nesiahajú na Kubu.

Bombardino - lahôdka z Álp

Bombardino - lahôdka z Álp

Teplý alkoholický nápoj obľúbený v Taliansku počas zimnej sezóny má pôvod v horskej oblasti Livigna.

Capitol

Capitol

Jazz, zlaté 20. roky minulého storočia, lesk, Gatsby a modrý cigarový dym.

Druhy fajkového tabaku

Druhy fajkového tabaku

Krátky prehľad druhov tabaku používaných na výrobu fajkových tabakových zmesí...

Prstienok na cigare

Prstienok na cigare

Majestátna ozdoba cigary, s ktorou si nie vždy viete rady.