Úvod / Články / Zaujímavosti / Zrenie rumu
Tlačiť

Zrenie rumu

Na to, aby sa stal z destilátu kvalitný rum potrebujete trpezlivosť a čas.

Zrenie rumu

Na to, aby sa z čistého destilátu stal kvalitný rum (hovoríme o destilácií cukrovej trstiny a melasy), musí dostatočne zrieť. Čistý destilát putuje do sudov, kde sa postupne mení na biely alebo hnedý rum.

Biely rum zreje v oceľových tankoch alebo v drevených sudoch najmenej tri mesiace, niekedy však aj viac rokov. Ak pri tom trocha zhnedne, prefiltruje sa cez drevené uhlie a rum je opäť číry a bezfarebný.

Hnedý rum získa svoju typickú farbu, najmä však arómu a chuť, pri zrení v sudoch z dubového dreva, ktoré obsahuje cukor aj vanilín. Tieto látky sa aktivizujú vypaľovaním dreva a potom prechádzajú do uskladneného rumu. V drevených sudoch dochádza aj výmene vzduchu, čo sa podieľa na chutnosti výsledného produktu. Na chuť rumu však vplývajú aj klimatické podmienky v skladoch, v ktorých sú sudy uložené, ďalej poloha a výška umiestnenia suda v zrejúcej pivnici ako aj ďalšie postupy.

Metóda solera - znamená, že sa medzi sebou premiešavajú rôzne vyzreté rumy zo sudov, v ktorých pred tým dozrievalo sherry, portské víno alebo koňak.

Vedomosť o tom, že doba zrenia má vplyv na kvalitu rumu prichádza s vlastnou skúsenosťou Kráľovského námorníctva. Počas dlhých plavieb prišli námorníci na to, že chuť rumu je výrazne lepšia čím dlhšie bol uložený v sude. Chuť na začiatku plavby a na jej konci bola rozdielna v prospech rumu, ktorý bol odležaný. Tento poznatok sa začal využívať aj v praxi a metóda dozrievania sa používa pri produkcii rumu doteraz.

Galéria k článku

K článku neboli pridané žiadne iné obrázky.

Komentáre k článku

Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.

Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.

Vybrané články

Cachaca – rum, ktorého chuť vás dostane

Cachaca – rum, ktorého chuť vás dostane

Horúce letné dni sa na sklonku dňa môžu premeniť na príjemné večery s osviežujúcim drinkom v ruke. Ak obľubujete…

Bezpečnostné opatrenie spojené s vírusom COVID-19

Bezpečnostné opatrenie spojené s vírusom COVID-19

Oznámenie spoločnosti RENEWABLE ENERGY SYSTEMS, s. r. o.

Fajčenie cigary v Európe

Fajčenie cigary v Európe

Cigary v Európe sú dodnes považované za luxusný tovar, ktorý nevychádza z módy.

Značka fajok Peterson

Značka fajok Peterson

„Premýšlajúci muž fajčí fajku Peterson“

La Aroma del Caribe alebo La Aroma de Cuba

La Aroma del Caribe alebo La Aroma de Cuba

Podľa tohto, na ktorom kontinente sa nachádzate, takú značku v portfóliu cigarových humidorov nájdete. V USA je registrovaná…