Hriatô

Tradičný slovenský horúci alkoholický nápoj, ktorý sa už dnes označuje za historický. V mnohých domácnostiach sa recept na Hriatô preberá z generácie na generáciu.

Hriatô

Tradičný slovenský horúci alkoholický nápoj, ktorý sa už dnes označuje za historický. V mnohých domácnostiach sa recept na Hriatô preberá z generácie na generáciu. Spája sa najmä s Vianocami a Silvestrom, no jeho prípravu si môžete doprať kedykoľvek počas mrazivých dní v zime. Poteší a zahreje po prechádzke v snehu, lyžovačke alebo sánkovačke. Sú však aj rodiny, ktoré si ho doprajú ako slávnostný prípitok alebo welcome drink pre rodinných stretnutiach.

Na prípravu stačí pár kuchynských prísad, ktoré nájdete vždy v potravinovej skrinke či chladničke. Maslo, cukor, alkohol – vodku či slivovicu. No existuje aj varianta poriadne mastná so slaninou.

Rozpis:
1 l vodka
250 g maslo
500 g kryštálový cukor

Ako na to:
Maslo rozpustíme v dostatočne veľkom hrnci. Dáme pozor na to, aby sme maslo nepražili, ideme na to pomaly. K rozpustenému maslu prisypeme cukor, ktorý budeme karamelizovať. Hlavne opatrne, aby sa nám nepripálil. Vo výsledku by mal mať tak akurát tak hnedú farbu. Stiahnime hrniec z plameňa a teraz buďte maximálne opatrní. Do hrnca pomaly prilievajte alkohol – vodku či inú domácu. Obsah v hrnci začne prskať a bublať. Karamel sa zatiahne, stuhne. No nebojte sa, pomalým miešaním sa opäť roztopí. Hrniec môžete vrátiť späť na plameň, no dajte pozor, aby ste počas rozpúšťania karamelu, nápoj nevarili. Keď sa všetko kompaktne spojí, karamel je rozpustený máte hotovo.

Ak máte chuť na poriadnu slovenskú klasiku, nahraďte maslo slanou – zvoľte tú, ktorá je najmenej prerastená.

Nie je to ťažké a netrvá to dlho. Nalejte do pohárikov či hrnčekov. Na zdravie!

Galéria k článku

K článku neboli pridané žiadne iné obrázky.

Komentáre k článku

Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.

Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.

Vybrané články

Za všetkým hľadaj ženu

Za všetkým hľadaj ženu

Svetoznáme francúzske vinice prinášajú každý rok produkciu typickú pre dané klimatické územie. Roky skúsenosti,…

Stainer – povinná výbava každého barmana

Stainer – povinná výbava každého barmana

Príprava Old fashioned drink sa radí medzi základné zručnosti pri miešaní nápojov. Nie je to bezhlavé nalievanie…

Nikaragua je rodiskom vynikajúcej kávy

Nikaragua je rodiskom vynikajúcej kávy

Nenechajte sa zmiasť. Nikaragua je krajinou, v ktorej nedominuje iba pestovanie tabaku, svoje pevné miesto tu majú aj…

Ako oživiť suché cigary?

Ako oživiť suché cigary?

Nie, nie sú stratené, je potrebná iba starostlivosť a trpezlivosť.

Don Seville

Don Seville

Don Seville sú ručne vyrábané cigary z Nikaraguy tvorené vyzretými tabakmi pre úžasný fajčiarsky zážitok.

Mac Baren Virginia No.1

Mac Baren Virginia No.1

Nie každý tabak musí ohúriť silou – niektoré si vás získajú tichou eleganciou.