Úvod / Články / Zaujímavosti / Ako si zariadiť domáci bar?
Tlačiť

Ako si zariadiť domáci bar?

Ľahko a jednoducho. Stačí iba pár drobností a môžete miešať drinky pre seba i svojich priateľov ako skutočný barman v zácviku, ktorý pravidelným tréningom získa zručnosti a povesť najlepšieho barmana v okolí.

Ako si zariadiť domáci bar?

Ľahko a jednoducho. Stačí iba pár drobností a môžete miešať drinky pre seba i svojich priateľov ako skutočný barman v zácviku, ktorý pravidelným tréningom získa zručnosti a povesť najlepšieho barmana v okolí.

Základom baru na miešanie kokteilov sú samotné liehoviny, nealkoholické nápoje a dochucovadlá. To je každému z nás jasné. Ale ako teda vzniká tá alchýmia? Za barovým pultom, kde budete vládnuť iba vy!

A ako si to vyšperkovať? Za nás takto:

- Základom je šejker – či to bude typ bostonského šejkra, ktorý sa skladá z dvoch rovnako veľkých častí a vyrába sa zo skla alebo kovu alebo to bude šejker typu cobbler, ktorý svojim tvarom pripomína hydrant. Voľba je iba na vás. Cobbler má tú výhodu, že jeho súčasťou je sitko na cedenie a hlavičku môžete využiť ako odmerku. Hlavne sa pred miešaním uistite, že máte obe časti pevne spojené. Nepotrebujete sa neustále prezliekať, alebo po víkende maľovať steny.

- Sitko na cedenie – ak si vyberiete cobbler, nemusíte riešiť samostatné sitko. Ak ste zvolili bostonský šejker, kúpte si ho. Sitko bude potrebovať, keď bude liať namiešaný kokteil do pohára na to, aby zachytil ľad, bylinky či kúsky ovocia, ktoré nechcete mať v kokteilovom pohári

- Odmerky – rôzne veľkosti alebo jednu univerzálnu, kovovú či sklenenú. Znova je tu bohatý výber a záleží na vašej preferencii či zariadení domáceho baru, ku ktorej voľbe sa prikloníte. Miešanie nápojov je alchýmia. No kým sa vychytajú prvotné muchy je vhodné postupovať podľa receptúry a dodržiavať odporúčané množstvá jednotlivých ingrediencií. Časom si chuťový profil vašich obľúbencov určite vychytáte a bude miešať +- to čo je v receptúre, no na začiatku buďte radšej opatrný.

- Cukrový sirup – ten je pre barmana ako pre kuchára soľ. Doplní chuťový profil koktejlu, vylepší ho, dodá mu hĺbku. Je jednoduchý na prípravu – v pomere 2:1 sa zvarí voda a prisype cukor, nechá sa rozpustiť a vychladnutý sa naleje do čistej fľaše. Ak sa vám nechce jeho prípravou zaoberať, určite ste sa už stretli so sirupmi Monin, ktoré majú nielen čistú variantu, no sú aj v bohatej ponuke príchutí, ktoré poznáte z kaviarne pri ochutení kávy.

- Barová lyžička – ak nie je k dispozícii šejker, aj barovou lyžičkou dokáže zamiešať príjemný koktejl. Môžete ju otočiť  a použiť pri nalievaní prosseca alebo iného šumivého vína do pripraveného pohára.

- Bitter – ak by sme to zobrali kuchárskou terminológiou je to pre baristu korenie. Vylepší a pridá to čo výslednému nápoju chýba.

- Ľad – veľa, veľa ľadu. Budete ho používať pri šejkovaní koktejlu, pri chladení pohárov, pri nalievaní kokteilu do pripraveného pohára. Vyberte si nádobu s tvarom ľadových kociek, ktoré máte radi a materiál, ktorý vám viac vyhovuje – plast či silikón. A nezabudnite s jednou nádobkou si nevystačíte.

- Škrabka a strúhadlo – na čo? Súčasťou mnohých kokteilov sú v samotnej receptúre alebo pri ozdobovaní uvádzané šupy z ovocia či zeleniny alebo sa dochucujú nastrúhaným korením ako je muškátový oriešok. A netreba opomenúť na drviaciu paličku, ktorá slúži na uvoľnenie aróm a štiav z ovocia a byliniek ako je napríklad mäta.

- Biela bavlnená utierka – čistota baru je na barmanovi. Či bude slúžiť na utretie barového pultu alebo si ju štýlovo zastrčíte do vrecka nohavíc je na vás. No nezabudnite, barový pult by mal za každých okolností ostať suchý.

Galéria k článku

K článku neboli pridané žiadne iné obrázky.

Komentáre k článku

Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.

Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.

Vybrané články

Metaxa - slnečný pozdrav z Grécka

Metaxa - slnečný pozdrav z Grécka

Príbeh Metaxy sa nesie v duchu odhodlania dokázať niečo nové, neprebádané.

Ako tabak rastie

Ako tabak rastie

Ako rastie tabak

Koňak či brandy?

Koňak či brandy?

Zjednodušene povedané - každý koňak je brandy, ale nie každé brandy je koňak.

Americký gin - tradičná chuť, nové uchopenie

Americký gin - tradičná chuť, nové uchopenie

Aviation American Gin je americký gin vyrobený zo zmesi rastlín a s jemnými tónmi borievky, ktoré poskytujú hladký…

H. Upmann Magnum 52 - nová vitola na scére

H. Upmann Magnum 52 - nová vitola na scére

Mohlo by sa zdať, že cigarový svet spí. No opak je pravdou a aj Habanos prináša na trhy svoju novinku v podobe cigary…

Preplnená miska vodnej fajky

Preplnená miska vodnej fajky

Čo sa týka prípravy a fajčenia vodnej fajky, skoro každý pravidelný konzument si časom osvojí jedinečnú techniku…