Úvod / Články / Ako cigaru zapaľovať
Tlačiť

Ako cigaru zapaľovať

Zapáliť cigaru naozaj neznamená iba k nej priložiť plameň. Dobre a so starostlivosťou zapálená cigara vás v každom prípade poteší, zato keď ste ju zapálili zle, máte po pôžitku.

Ako cigaru zapaľovať

Ako cigaru zapaľovať, zapáliť cigaru, cigara zapálenie

Zapáliť cigaru naozaj neznamená iba k nej priložiť plameň. Dobre a so starostlivosťou zapálená cigara vás v každom prípade poteší, zato keď ste ju zapálili zle, máte po pôžitku. Nezáleží na tom, či používate zápalky alebo zapaľovač, i keď zapaľovač spaľuje propán-bután dosť rýchlo, rýchlejšie než skoršie typy. Preto niektoré špeciálne zapaľovače cigár dnes zapaľujú dva plamene po sebe. Väčšina veľkých obchodov s cigarami ponúkajú fajčiarom dlhé, pomaly horiace cédrové zápalky, ktoré poslúžia veľmi dobre. Môžete si ale práve tak zapáliť obyčajnou zápalkou, pokiaľ neobsahuje veľa síry alebo vosku. Nepoužívajte ale ploché zápalky, pretože sú chemicky impregnované. Dôležité je, aby bola cigara zapálená rovnomerne a jej chuť a vôňa nenarušovala zdroj plameňa.

Dbajte, aby plameň mal  umiernenú intenzitu. Držte cigaru v horizontálnej polohe tak, aby sa jej plameň iba dotýkal. Potom pomaly cigaru otočte, aby sa päta obhorela i z druhej strany. Priblížte plameň na vzdialenosť asi 12,5 mm od päty, pomaly z cigary potiahnite, udržujte ju vodorovne a ďalej ju otáčajte. Päta by teraz mala začať horieť. Jemne fúknite do horiaceho konca, aby ste sa presvedčili, že horí rovnomerne. Je to dôležité, pretože inak by na jednej strane horela rýchlejšie než na druhej a to by škodilo chuti, vôni i ťahu celej cigary a zväčšovalo pravdepodobnosť, že zhasne. Nikdy cigaru nešlukujte, podržte iba dym v ústach a potom vyfúknite. Je potrebné povedať, že staršie, dobre vyzreté cigary horia ľahšie než menej zrelé. Zahrievať cigaru po dĺžke, aby sa odstránil zvyšok lepidla, nie je už dávno nutné, pretože pri dnešných cigarách sa používa rastlinné lepidlo bez chuti a bez zápachu.

Pre maximálny pôžitok z cigary, ktorá bola správne zapálená, je kľúčovo dôležité neprehrievať náplň. Fajčite pomaly, príliš často neťahajte a nevťahujte nijak násilne dym. Ťahanie by malo prebiehať asi v minútových intervaloch, aby cigara nezhasla. Jemne fajčená cigara by mala vydržať až 45 minút podľa toho, ako je veľká. Dbajte ale, aby ste nezaslinili hlavu. Nielen že to cigare škodí na chuti, ale tiež to dosť nepekne vypadá. Keď cigara predsa zhasne, straste všetok popol, zapáľte znovu rovnako ako predtým a cigaru prefúknite, aby ste ju zbavili zatuchnutosti zo starého fajčenia. Znova zapálená cigara chutí ostrejšie, ale býva to lepšie než nič. Keď ju však zapálite až po dlhšej dobe, môžete skoro bezpečne počítať s tým, že bude chutiť a voňať podstatne horšie. K odstráneniu popola nie je potrebné žiadneho „típnutia“, popol odpadne pri dohorení sám. Prestať s fajčením je najvhodnejšie vtedy, keď cigare zostáva asi tretina dĺžky. Cigaru nekrčte, zostal by z toho nevábny pach. Nechajte ju ležať v popolníku, kde eventuálne vyhorí. Z dobrej cigary zostane dlhý súvislý stĺpček popola. Nakoniec cigarové ohorky odstráňte, aby v miestnosti nezostal z dymu zatuchnutý pach.

Galéria k článku

K článku neboli pridané žiadne iné obrázky.

Komentáre k článku

Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.

Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.

Vybrané články

Charatan 160th Anniversary

Charatan 160th Anniversary

Ani dĺžka pôsobenia na trhu nemusí byť zárukou toho, že nepríde k úpadku. Aký je príbeh Charatanu, jednej z najstarších…

Holandsko - krajina s prekvapivou cigarovou históriou

Holandsko - krajina s prekvapivou cigarovou históriou

Cigary sa v Holandsku objavili už v 16. storočí a stali sa veľmi obľúbenými spoločníkmi.

Montecristo Supremos Edicion Limitada 2019

Montecristo Supremos Edicion Limitada 2019

Cigara so silným prstienkom a tabakom, ktorý zrel dva roky.

Hístória značky Chacom

Hístória značky Chacom

Fajka z jedinečného staršieho dreva s krásnou kresbou.

537 Cigar

537 Cigar

Cigary 537 skutočným potešením pre znalcov cigár.

Zrenie rumu

Zrenie rumu

Na to, aby sa stal z destilátu kvalitný rum potrebujete trpezlivosť a čas.