Úvod / Články / Zaujímavosti / Káva z Indie
Tlačiť

Káva z Indie

Nikoho dnes neprekvapí, že pestovanie kávy sa radí medzi najrozšírenejší spôsob využitia úrodnej pôdy v mnohých častiach sveta. Výnimkou nie je ani Ázia.

Káva z Indie

Káva pestovaná v Indii patrí medzi najobľúbenejšie, za čo vďačí plnému telu a miernej acidite. V tejto oblasti sa pestuje hlavne robusta, ktorej profil vynikne najmä v espresse.

Kávovníky sa pestujú v tejto zemepisnej šírke zatienené pred priamym slnkom. Spolu s nimi sa na danej ploche pestujú aj rôzne druhy korenín či ovocia. V období zberu sa kávové čerešne spracúvajú suchou alebo mokrou metódou, prípadne sa monzúnujú. Monzúnovanie je regionálnou špecialitou spracovania bobúľ – je typická iba pre Indiu. Kávové čerešne sú nechránené vystavené poveternostným vplyvom – horúcemu vlhkému podnebiu a vetru, čo spôsobí napučenie, zblednutie a zmenu chute výsledných zŕn.

Hlavnou odrodou, ktorá sa pestuje v Indii je robusta, arabika sa pestuje iba v menšom množstve a obrábaniu kávovníkov sa venuje jej viac ako 250 tis. malých roľníkov. Zbiera sa dva krát ročne a produkcia kávy je približne 50 mil. vriec ročne. Prevažná časť produkcie – asi 80 % sa vyváža a ostatná časť je skonzumovaná v miestnych kaviarničkách, kde sa pripravuje tradičný filtrovaný nápoj z kávy a čakanky. Táto kombinácia je populárne na celom území toho veľkého štátu.

Zaujímavosť: v západnej Indii – v oblasti Karnataka sa vypestuje skoro 30 % všetkej robusty z Indie. Povestný „monzúnový“ Malabar má historické korene v tejto oblasti.

Galéria k článku

K článku neboli pridané žiadne iné obrázky.

Komentáre k článku

Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.

Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.

Vybrané články

Spojenie dvoch rôznych kultúr v cigarách Fonseca

Spojenie dvoch rôznych kultúr v cigarách Fonseca

Cigarky kubánskej produkcie z prémiovej oblasti Vuelta Abajo, ktoré si dodnes zachovávajú šmrnc svojho zakladateľa.

Gurkha Prize Fighter

Gurkha Prize Fighter

Táto cigara je dôkazom, že elegancia a pôžitok nemusia stáť majetok – jemný až stredne plný dym, lahodná chuť…

Bazzara

Bazzara

Spojenie talianskej tradície, remeselnej zručnosti a inovácií.

Z Pichardo na Tiago

Z Pichardo na Tiago

Cesta vášne, rešpektu a nového začiatku.

Segafredo

Segafredo

Príbeh talianskej espressovej legendy.

Fajkové tabaky Sillem’s – keď sa tradícia snúbi s chuťovou rozmanitosťou

Fajkové tabaky Sillem’s – keď sa tradícia snúbi s chuťovou rozmanitosťou

Fajčenie fajky nie je len zvyk – je to rituál. Spája sa so spomalením, s vychutnávaním okamihu a s prepojením na…