Úvod / Články / Zaujímavosti / Káva z Indie
Tlačiť

Káva z Indie

Nikoho dnes neprekvapí, že pestovanie kávy sa radí medzi najrozšírenejší spôsob využitia úrodnej pôdy v mnohých častiach sveta. Výnimkou nie je ani Ázia.

Káva z Indie

Káva pestovaná v Indii patrí medzi najobľúbenejšie, za čo vďačí plnému telu a miernej acidite. V tejto oblasti sa pestuje hlavne robusta, ktorej profil vynikne najmä v espresse.

Kávovníky sa pestujú v tejto zemepisnej šírke zatienené pred priamym slnkom. Spolu s nimi sa na danej ploche pestujú aj rôzne druhy korenín či ovocia. V období zberu sa kávové čerešne spracúvajú suchou alebo mokrou metódou, prípadne sa monzúnujú. Monzúnovanie je regionálnou špecialitou spracovania bobúľ – je typická iba pre Indiu. Kávové čerešne sú nechránené vystavené poveternostným vplyvom – horúcemu vlhkému podnebiu a vetru, čo spôsobí napučenie, zblednutie a zmenu chute výsledných zŕn.

Hlavnou odrodou, ktorá sa pestuje v Indii je robusta, arabika sa pestuje iba v menšom množstve a obrábaniu kávovníkov sa venuje jej viac ako 250 tis. malých roľníkov. Zbiera sa dva krát ročne a produkcia kávy je približne 50 mil. vriec ročne. Prevažná časť produkcie – asi 80 % sa vyváža a ostatná časť je skonzumovaná v miestnych kaviarničkách, kde sa pripravuje tradičný filtrovaný nápoj z kávy a čakanky. Táto kombinácia je populárne na celom území toho veľkého štátu.

Zaujímavosť: v západnej Indii – v oblasti Karnataka sa vypestuje skoro 30 % všetkej robusty z Indie. Povestný „monzúnový“ Malabar má historické korene v tejto oblasti.

Galéria k článku

K článku neboli pridané žiadne iné obrázky.

Komentáre k článku

Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.

Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.

Vybrané články

Káva ako od baristu aj v kancelárii? Žiaden problém!

Káva ako od baristu aj v kancelárii? Žiaden problém!

Espresso, americano, caffe lattee, cappuccino ... je toľko alternatív prípravy kávy, že je snáď nemožné si nenájsť…

Ako Lucaffé prišlo o svoj symbol

Ako Lucaffé prišlo o svoj symbol

Len malé zamyslenie nad tým ako dokáže diktát a zakorenené klišé pretvoriť aj tvár spoločnosti, ktorá sa ocitne…

The Bouncer - kubánska drzosť s nikaragujským srdcom

The Bouncer - kubánska drzosť s nikaragujským srdcom

Strážca, ktorý vás nepustí ďalej bez toho, aby ste pocítili jeho autoritu, no zároveň gentleman, ktorý si vás…

Tráviť čas s fajkou možno aj netradične

Tráviť čas s fajkou možno aj netradične

Neexistuje príjemnejší čas na pobafkávanie fajky ako je večer či včasné víkendové ráno.

Americký gin - tradičná chuť, nové uchopenie

Americký gin - tradičná chuť, nové uchopenie

Aviation American Gin je americký gin vyrobený zo zmesi rastlín a s jemnými tónmi borievky, ktoré poskytujú hladký…

Tatascan

Tatascan

Tatascan je cigara, kde symbolický klobúk predstavuje „Big-Boss“, „El jefe“ alebo „Head-Honcho“ v Hondurase.