Úvod / Články / Značky cigár / Talianske cigary
Tlačiť

Talianske cigary

Spoznajte chuť Toskánska prostredníctvom cigariek Tornabuoni. Otvoria sa vám nové obzory.

Talianske cigary

Keď sa povie cigara, prvá krajina, ktorá nám zíde na um, je obvykle Kuba. No ak túžime po kvalite a vynikajúcej chuti nemusíme ísť tak ďaleko. Medzi najvýznamnejších producentov cigár sa radí aj Taliansko. Tradičné talianske cigary sú typicky v tvare zrezaného kužeľa, sú vyrábané ručne alebo strojovo s použitím fermentovaného tabaku Kentucky Fire-Cured.
V roku 2023 oslavujú talianski fajčiari vyše 200 ročnú históriu tohto typu cigár, ktorý sa zrodil takmer náhodou v roku 1815 a vo veľkom sa vyrábal od roku 1818, kedy bola slávnostne otvorená prvá továreň.

Ako zistiť, či je toskánska cigara dobrá?
V tomto článku uvedieme päť bodov, ktoré nám pomôžu pochopiť, či to, čo fajčíme, je dobrá tradičná toskánska cigara, či je to podradná cigara alebo len menej úspešný experiment. Každý fajčiar samozrejme ocení tú či onú cigaru. Ale ako víno, ktoré chutí po korku, nie je dobré víno, tak aj nekvalitná toskánska cigara, nie je to najlepšie, čo môžete od tejto talianskej „klasiky“ očakávať. Dúfame, že tento článok bude užitočný pre tých, ktorí pristupujú k tomuto typu cigár prvýkrát, pretože vlastnosti toskánskych cigár sú veľmi odlišné od vlastností cigár z Karibiku, a preto sú kritériá posudzovania veľmi odlišné. Ako príklad môžeme povedať, že ak prirovnávame karibské cigary k pravému šampanskému (viac či menej dobrej kvality), toskánske cigary sú ako červené vína (viac či menej dobrej kvality).

1. Základná chuť
Dobrá toskánska cigara musí byť pomerne horká, trochu pikantná, jemne sladká, s nepatrnou kyslou zložkou. Každá z týchto chutí má svoju dôležitosť a môžu existovať vynikajúce toskánske cigary, ktoré sú trochu sladšie alebo pikantnejšie ako ostatné. Ale vo všeobecnosti musí byť zachovaný pomer medzi spomenutými chuťami.
Vo všeobecnosti platí:
•    Toskánska cigara, ktorá vôbec nie je horká, je ako zriedené víno.
•    Toskánska cigara, ktorá je príliš kyslá, je ako skysnuté víno.
•    Toskánska cigara, ktorá je príliš sladká, je ako prisladké víno.
•    Toskánska cigara, ktorá je príliš slaná, je ako víno, ktoré chutí po korku.
•    Je veľmi zriedkavé, keď je toskánska cigara príliš horká, ale keď sa to stane, často je príčinou nesprávne skladovanie. Toskánske cigary sú najlepšie, ak sú skladované pri vlhkosti v rozmedzí 50%- 60%.

2. Príchute
Dobrá toskánska cigara musí mať dymovú, drevitú a trochu zemitú vôňu. Často sú vnímané korenisté tóny, ako napríklad čierne alebo biele korenie. Ďalšie aromatické tóny, ktoré môžu byť prítomné, sú kakao a pražená káva a niekedy náznaky slamy v menej vyzretých cigarách. Arómy, ktoré sú príliš sladké ako sirup alebo so silným bylinkovým tónom, sú chybou, rovnako ako akékoľvek chemické alebo čpavkové vône. Ak cítite práve čpavok, môže to byť spôsobené príliš vysokou vlhkosťou.

3. Sila
Dobrá toskánska cigara musí mať stredne-plnú alebo plnú chuť. Toskánske cigary boli vždy pomerne silné cigary, a to ako chuťou, tak aj nikotínom. Toskánske cigary, ktoré sú príliš svetlé, sú ako zriedené víno a môžu byť vyrobené z tabakov nízkej kvality. Pripomeňme si, že tieto cigary sú vyrobené z tabaku Kentucky Fire-Cured.

4. Rovnováha
Hoci sú toskánske cigary pomerne plnej chuti a väčšej sily, nemali by byť nevyvážené – nemali by páliť v ústach, ani spôsobovať vysychanie v ústach alebo nadmernú tvorbu slín. Na podnebí musia byť vždy príjemné a dym musí byť krémový. Arómy a chute musia byť dobre vyvážené a nemali by sa kryť.

5. Toskánske cigary nie sú aromatizované a vyrábajú sa v Taliansku
Hoci sa aromatické cigary vyrábajú v Taliansku už viac ako dvadsať rokov, tradičné toskánske cigary nemajú žiadnu pridanú chuť. Toskánske cigary sú typický taliansky produkt a tak aj tie najlepšie cigary z tohto typu tabaku sa vyrábajú práve v Taliansku.

Vyššie uvedených je päť referenčných bodov, pomocou ktorých sa zorientujete v obrovskom svete toskánskych cigár, no je jasné, že časom si každý fajčiar vycibrí svoj vkus a naučí sa rozoznať kvalitnú toskánsku cigaru od priemernej či veľmi zlej.

 

Galéria k článku

K článku neboli pridané žiadne iné obrázky.

Komentáre k článku

Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.

Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.

Vybrané články

Aké sú to „Box-Pressed“ cigary a v čom sú odlišné?

Aké sú to „Box-Pressed“ cigary a v čom sú odlišné?

„Box-pressed“ cigara je cigara lisovaná do štvorcového tvaru. „Box-pressed“ cigary sú dnes obľúbené mnohými…

La Aroma del Caribe alebo La Aroma de Cuba

La Aroma del Caribe alebo La Aroma de Cuba

Podľa tohto, na ktorom kontinente sa nachádzate, takú značku v portfóliu cigarových humidorov nájdete. V USA je registrovaná…

Rituál plnenia fajky

Rituál plnenia fajky

Vedieť správne natlačiť tabak do hlavičky fajky je zručnosť, ktorá nesmie chýbať správnemu milovníkovi fajčenia…

Rum z tropického ostrova Svätej Lucie

Rum z tropického ostrova Svätej Lucie

Rumy z toho tropického ostrova sú známe svojou kvalitou a získavajú prestížne ocenenia po celom svete. Dnes predstavujeme…

Značka fajok Nording Pipes

Značka fajok Nording Pipes

Dánske fajky vyrobené s láskou...