Od semienka k fajkovému tabaku
Ako sa z obyčajného tabakového semienka stane exkluzívny tabak pre chvíle pohody...
Najskôr je semienko...
Všetko začína tabakovým semienkom, ktoré klíči a rastie pod starostlivým dohľadom pestovateľov. Rastlina tabaku je vo veľkej miere ovplyvnená mikroklímou regiónu a pôdou, kde je pestovaná. Tabakové listy dozrievajú postupne, preto sa väčšina tabaku určeného do fajkových zmesí zbiera ručne od spodku až po vrch rastliny. Rozdiel v dozrievaní môže byť 4 – 5 týždňov.
Väčšina výrobcov tabaku má svojich nákupcov, ktorý cestujú po celom svete, aby zabezpečili tabak pre zmesi, ktoré vyrábajú. Virginia, Burley a orientálne tabaky sa už stali štandardom fajkového sveta.
Akonáhle je tabak zozbieraný, tabakové listy sa sušia v kontrolovanom prostredí, znižuje sa ich vlhkosť, listy naberajú krásnu farbu a naplno sa vyvíjajú prírodné tabakové arómy. Sušenie prebieha viacerými spôsobmi – pomocou slnka, vzduchu, dymom a ohňom.
Po usušení sa tabak presúva na miesto výroby zmesi, tam sa listy opäť zvlhčia a zbavujú stoniek. Aromatizované tabaky sa práve v tejto fáze aromatizujú. Potom sa všetky zmesi, či už aromatizované alebo nie, testujú, či majú optimálnu vlhkosť a ideálne vlastnosti pre fajčenie.
Tabakové zmesi môžu byť vo viacerých formách – medzi klasické patria tzv. flake (Mab Štiavnický flake), loose cut (Mac Baren Classic Loose Cut) a ready rubbed (MAB Karpatský mix). Aby bola zachovaná čerstvosť a vlhkosť tabakové zmesi sa balia napr. do plechových krabičiek.
4 druhy fajkových tabakových zmesí
Existujú 4 základné druhy tabakových zmesí, ktoré sa viažu na regióny, podľa svojho vzniku. Neznamená to, ale že fajčiari sa ich striktne držia podľa regiónu. Taktiež výrobcovia fajkového tabaku sa striktne nedržia ich charakteristík a vytvárajú stále nové zmesi, aj keď sa dá povedať, že väčšina nových tabakov je inšpirovaná práve týmito štyrmi základnými.
Holandské zmesi
Tieto zmesi mávajú veľmi čistú tabakovú chuť. Obvykle býva suchšia a je vyrobená z tzv. dark – fired (dymom sušený tabak) a virgínskych tabakov. Niekedy v týchto zmesiach býva malé množstvo korenistých tabakov ako Burley alebo Oriental. Patrí sem napríklad tabak Mac Baren HH Old Dark Fired alebo Mac Baren Three Nuns Red.
Anglické zmesi
Tieto zmesi sú silnejšie s plnšou chuťou, vlhšie a obsahuje korenisté tabaky. Niekedy má ovocnú alebo kvetinovú arómu. Patrí sem napríklad tabak MAB Starý Prešporok.
Škandinávske zmesi
Tieto zmesi sú jemnejšie až stredne silné. Často sú aromatizované napríklad whisky, ovocím, vanilkou a podobne. Patrí sem napríklad tabak MAB Večerná pohoda
Americké zmesi
Tieto zmesi sú jemnejšie a bohato aromatizované napríklad vanilkou nugátom, čerešňami a občas aj inými arómami. Chuť je sladká, ovocná – aromatická. Patrí sem napríklad tabak MAB Výber starého otca.
Galéria k článku
K článku neboli pridané žiadne iné obrázky.
Komentáre k článku
Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.
Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.