Úvod / Články / Aktuality / Legenda z Popradu
Tlačiť

Legenda z Popradu

Viac ako 50 rokov skúsenosti, jednotka na slovenskom trhu.

Legenda z Popradu

História firmy

S Popradom sa história praženia kávy a spracovania čaju spája už od roku 1955, keď tu vznikli Pražiarne, baliarne a skladište štátneho obchodu. V tom čase celá ich výroba bola sústredená do dvoch garáží, v ktorých pracovalo šesť zamestnancov. V rokoch 1958 až 1962 vyrástol v Poprade nový závod s výrobnou kapacitou až 450 ton kávy ročne.

Nová éra pre popradské baliarne sa začala písať v roku 1994, keď sa zmenili vlastnícke vzťahy a podnik prešiel do súkromných rúk. Vznikla zamestnanecká akciová spoločnosť. O päť rokov neskôr sa firma opäť rozrástla a k popradskému podniku pribudol nový produkčný závod v Spišskej Belej.
Dnes sú Baliarne obchodu Poprad najväčším spracovateľom kávy a čaju na Slovensku.

Vývoj firmy


1955: Založené ako Pražiarne, baliarne a skladište štátneho obchodu, začiatky činnosti v dvoch garážach so šiestimi zamestnancami.
1994: Začatie predaja ovocných čajov ako prvá firma na Slovensku (prvé príchute višňa a jahoda).
1994: Prechod do súkromného vlastníctva - zriadenie zamestnanecká akciová spoločnosť.
1999: Postavenie nového produkčného závodu v Spišskej Belej.
2005: Získanie certifikátov ISO.
2008: Najväčší spracovateľ kávy na Slovensku s trhovým podielom v prémiu 63 % a najväčší spracovateľ čaju s trhovým podielom až do 45 %.
2009: Redizajn loga popradský.
2011: Prvá televízna kampaň na popradský čaj.

zdroj: www.popradske.sk, FB Popradská káva
 

Káva – čerešňové plody

Kávovník je vo svojej podstate strom. Pre pestovateľské potreby a zvýšenie kvality a chutí kávových zŕn sa strihá na výšku kríka. Plody kávovníka majú tvar červených čerešní. To čo poznáme ako základ našej kávy, sú ich pražené semienka. Každý plod má dve semená. Najvyššiu plodnosť kávovník dosahuje asi po piatich rokoch od vysadenia. Plodom na to, aby sa mohli zberať trvá ich zrenie rok. Výnosnosť kávovníka je približne jeden kilogram ročne.
Coffee beit je pestovateľská oblasť na Zemi, kde sa pestuje káva. Zahŕňa pásmo Strednej a Južnej Ameriky, Afriky ale aj Ázie. Aj napriek tomu, že existujú stovky druhov kávovníkov, pestovateľsky hodnotné pre produkciu kávy sú – robusta a arabika.

Extra Špeciál – káva so šľahačkou

Je to legenda medzi kávami na Slovensku. Môžete byť jej milovníkom, alebo odporcom. Je to káva, ktorá sa na našom trhu ponúka už viac ako 50 rokov. Je obľúbená pre jej výnimočnú chuť a výraznú arómu. Je vytvorená zo 100 % arabiky vlastnými špecialistami.

Výberové kávy

Ponuka výberovej zrnkovej kávy ide s trendom doby. Pod značkou Popradská je ponúkané originálne blendy SOS (Single Origin Blend) alebo sezónne výbery – Love espresso či rôzne špeciality.

Za nás to bude určite zaujímavé objavovanie.

zdroj: www.popradske.sk, foto: ing popradske

Galéria k článku

K článku neboli pridané žiadne iné obrázky.

Komentáre k článku

Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.

Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.

Vybrané články

10 tipov pre dokonalý pôžitok pre fajčiara fajky

10 tipov pre dokonalý pôžitok pre fajčiara fajky

Ak ste podľahli čaru fajky, prinášame pár osvedčených tipov.

Fajkové filtre Dr. Perl sú tu už viac ako 100 rokov

Fajkové filtre Dr. Perl sú tu už viac ako 100 rokov

Fajkové filtre – Dr. Perl sú tu už 100 rokov a prinášajú radosť a pôžitok fajčenia fajky každému milovníkovi…

Niekoľko poznatkov o tabaku

Niekoľko poznatkov o tabaku

Počas dlhoročného vývoja sa vyšľachtilo okolo sto druhov tabakových rastlín. Z nich sa pre tabakové zmesi do fajok…

Tajomstvo Karibiku alebo kde je kolíska rumu

Tajomstvo Karibiku alebo kde je kolíska rumu

Karibik, raj na zemi. Modrá obloha, biely piesok, palmy, šum mora. Áno, tu budeme hľadať jeho pôvod.

Casa de Torres

Casa de Torres

Objavovanie svete ešte nebolo nikdy také vzrušujúce. Prijmite pozvanie.

Kubánske cigary nie sú len Cohiby

Kubánske cigary nie sú len Cohiby

Na najlepšej pôde na ostrove sa začína príbeh Josého Genera.