Úvod / Články / Zaujímavosti / Káva z Indie
Tlačiť

Káva z Indie

Nikoho dnes neprekvapí, že pestovanie kávy sa radí medzi najrozšírenejší spôsob využitia úrodnej pôdy v mnohých častiach sveta. Výnimkou nie je ani Ázia.

Káva z Indie

Káva pestovaná v Indii patrí medzi najobľúbenejšie, za čo vďačí plnému telu a miernej acidite. V tejto oblasti sa pestuje hlavne robusta, ktorej profil vynikne najmä v espresse.

Kávovníky sa pestujú v tejto zemepisnej šírke zatienené pred priamym slnkom. Spolu s nimi sa na danej ploche pestujú aj rôzne druhy korenín či ovocia. V období zberu sa kávové čerešne spracúvajú suchou alebo mokrou metódou, prípadne sa monzúnujú. Monzúnovanie je regionálnou špecialitou spracovania bobúľ – je typická iba pre Indiu. Kávové čerešne sú nechránené vystavené poveternostným vplyvom – horúcemu vlhkému podnebiu a vetru, čo spôsobí napučenie, zblednutie a zmenu chute výsledných zŕn.

Hlavnou odrodou, ktorá sa pestuje v Indii je robusta, arabika sa pestuje iba v menšom množstve a obrábaniu kávovníkov sa venuje jej viac ako 250 tis. malých roľníkov. Zbiera sa dva krát ročne a produkcia kávy je približne 50 mil. vriec ročne. Prevažná časť produkcie – asi 80 % sa vyváža a ostatná časť je skonzumovaná v miestnych kaviarničkách, kde sa pripravuje tradičný filtrovaný nápoj z kávy a čakanky. Táto kombinácia je populárne na celom území toho veľkého štátu.

Zaujímavosť: v západnej Indii – v oblasti Karnataka sa vypestuje skoro 30 % všetkej robusty z Indie. Povestný „monzúnový“ Malabar má historické korene v tejto oblasti.

Galéria k článku

K článku neboli pridané žiadne iné obrázky.

Komentáre k článku

Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.

Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.

Vybrané články

Kubánske cigary nie sú len Cohiby

Kubánske cigary nie sú len Cohiby

Na najlepšej pôde na ostrove sa začína príbeh Josého Genera.

Camacho - svojské cigary

Camacho - svojské cigary

Netradičnosť – je to v DNA Camacho.

Beton - česká klasika

Beton - česká klasika

Česká klasika, ktorá sa opäť mieša s chuťou.

Bazzara

Bazzara

Spojenie talianskej tradície, remeselnej zručnosti a inovácií.

Aké boli Vianoce u Petrsona v roku 2021?

Aké boli Vianoce u Petrsona v roku 2021?

Kľúčová bola príprava už v roku 2019 a od nej sa odvíjala samotná realizácia.

J. C. Newman dve nové línie

J. C. Newman dve nové línie

Cigarový dom J. C. Newman predstavuje nový sampler El Reloj, ktorý obsahuje iba cigary vyrobené v Tampe na Floride.