Bombardino - lahôdka z Álp
Teplý alkoholický nápoj obľúbený v Taliansku počas zimnej sezóny má pôvod v horskej oblasti Livigna.
Tak ako je v súčasnej dobe servírovaný, je žiaľ na škodu. Bombardino vzniklo ako horúci alkoholický nápoj na báze kávy, ktorý nechal po prvý krát na svahoch talianských Álp pripraviť riaditeľ vlekov Aldo Del Bó v stredisku Mottolino. Do horúcej espresso kávy sa pridával taliansky váječný likér zabaione Voy, neskôr používaný aj Zaboy. Po našľahaní a ohriati likéru parou sa pridala horúca káva, brandy a okamžite sa vrstvy zakryli šľahačkou, ktorá zabránila odparovaniu alkoholu z teplého nápoja. Šľahačka sa ešte ozdobne posypala kakaom a nápoj sa mohol servírovať. Pomer surovín v nápoji: 2/3 pohára tvorila káva a vaječný likér a ostávajúce miesto vyplnilo do tretiny brandy. Na podávanie boli určené číre nahriate sklenené poháriky. Farba tohto miešaného nápoja je tmavo žltá, ale nie signálne žltá ako ho poznáme z dnešných dní, kedy sa na jeho prípravu používa ohriata teplá zmes s prídavkom zahustenia z kukuričného škrobu alebo pudingu. V mnohým prípadoch káva absentuje.
Popularitu Bombardina majú na svedomí lyžiarskí inštruktori zo svahou Mottolina, ktorý sa ním ohrievali počas jednotlivých lekcií. V tej dobe tento tmavožltý nápoj ani nemal meno. Označovali ho iba ako teplý Voy. Až po jednom vydarenom žúre inštruktorov na chate ho niektorí začali označovať ako bombu - bombarďák (v tal. Bombardino) a odtiaľ vzišiel aj jeho ustálený názov. Veľmi rýchlo sa stal obľúbený v celej oblasti Livigna v roku 1972. V tom čase sa konalo aj veľké sústredenie inštruktorov, majiteľov hotelov a chát a tak sa veľmi rýchlo rozšíril aj do ostaných oblastí talianských Álp, neskôr do Francúzska, Rakúska a do celého sveta.
Lyžovať v Alpách a neochutnať Bombardino = nekompletná lyžovačka.
Galéria k článku
K článku neboli pridané žiadne iné obrázky.
Komentáre k článku
Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.
Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.