Úvod / Články / Zaujímavosti / Ako sa vyznať v bublinkách?
Tlačiť

Ako sa vyznať v bublinkách?

Pri výbere šumivého vína sme atakovaní výrazmi ako frizzante, prosseco, šampanské, sekt. Tak si ich predstavme.

Ako sa vyznať v bublinkách?

Začnime s najznámejším označením – šampanské. Základným znakom je, že pôvod vína musí byť vo Francúzsku. A to nie je všetko. Na to, aby fľaša niesla označenie Champagne musí pochádzať aj z regiónu Champagne. Táto oblasť je vinárskou mäkkou. Má kvalitnú pôdu, klímu, vinice s históriou a skúsených vinárov. Šampanské nie je nikdy dosycované! Bublinky vznikajú prirodzeným spôsobom pri jeho dozrievaní priamo vo fľaši. V označeniach na etikete hľadajte AOC – Appelation dÓrigine Contrôlée. Medzi vyhľadávané šampanské patria značky Dom Pérignon a Moët & Chandon.

Talianske bublinky alebo inak Prosecco. Aj v ich prípade sa jedná o šumivé víno, ktoré má stanovený „štátny“ pôvod a pestovateľský región. Aj preto nájdete na etikete tohto typu označenie DOCG – Denominazione di Origine Controllata e Garantita. Takéto označenia dostane prosecco iba z určitej pestovateľskej oblasti v Taliansku a je naviazané aj na zloženie odrody hrozna, dobu zrenia v sude a spôsobu pestovania.
Nižšie postaveným šumivým vínom z talianskej produkcie je to, ktoré má označenie DOC čiže Denominazione di Origine Controllata. Jeho posudzovanie je podobné DOCG, no podmienky kvality nie sú stanovené tak vysoko. Žiaľ, v tomto prípade už ale nemôžeme hovoriť o proseccu v pravom zmysle. No mnohé fľaše aj takéhoto šumivého prinášajú kvalitný chuťový zážitok.

Frizzante – alebo šumivé víno našich mám

Nedeľné odpoludnie bývalo stretnutím žien z najbližšieho okolia, ktoré sa odohrávalo v zatvorenej obývačke, bez zvedavých uší detí a mužov. K bábovke, voňavej popradskej káve sa podávala klasika v podobe Zámockého šumivého. Kto by si vtedy pomyslel, že toto označenie dostane nový šmrnc. Frizzante – víno, ktoré je dosýtené pomocou CO2. Bublinky nevznikajú prirodzeným procesom kvasenia ako pri šampanskom, proseccu či sekte. Tieto vína majú priaznivú cenu a pri miešaných nápojoch sú na nerozoznanie od pravých bubliniek.

A čo sekt?

Metóda spracovania vína môže byť ako vo Francúzsku, no lokalita nedovolí použiť označenie šampanské. Našim najznámejším sektom je Hubert. Jeho produkcia je v širokom kvalitatívnom a chuťovom profile a vyberie si skutočne každý milovník bubliniek v pohári. Sekt Hubert je vyrábaný štyrmi metódami:
- tradičnou metódou, kedy druhotné kvasenia prebieha priamo vo fľaši a po prekvasení sa otáčajú v pevne stanovenom poradí a intervale. Zvyšok kvasiniek je odstránený po ľadovom kúpeli. Po otvorení vystrelí „depot“ vnútorným tlakom. Chýbajúci objem je doplnený expedičným likérom.
- Charmat metóda prebieha vo veľkoobjemových kvasných nádržiach. Víno po ukončení druhotného kvasenia v nich ostáva ešte min. 6 mesiacov. Po odfiltrovaní kvasiniek sa pridáva expedičný likér
- Transvals metóda je obdobnou ako tradičná metóda spracovania. Rozdiel nastáva pri plnení do fliaš, kedy sa víno ešte scelí a prefiltruje
- Asti metóda – je to výroba šumivého vína bez pridania cukru. Víno prejde iba prvotným kvasením pri stálej teplote a zastaví sa vtedy, keď dosiahne správny podiel alkoholu.

Galéria k článku

K článku neboli pridané žiadne iné obrázky.

Komentáre k článku

Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.

Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.

Vybrané články

Zamerané na materiál

Zamerané na materiál

Správny výber fajky je umenie. Musí dobre padnúť do ruky a dopĺňať osobnosť. Je to úplne individuálna záležitosť.…

Fajky Jirsa

Fajky Jirsa

Od malých fajok, až po ručne vyrábané solitéry.

Je možné prebrať k životu suchú cigaru?

Je možné prebrať k životu suchú cigaru?

Ach jaj, to sa nemalo stať poviete si, keď nájdete váš humidor pootvorený a ani si nepamätáte, kedy ste ho naposledy…

Káva z Ostrova slobody

Káva z Ostrova slobody

Kubánska káva má zmiešanú reputáciu a vysokú cenu. Vo všeobecnosti má plné telo, slabú kyslosť, vyváženú sladkosť…

Starostlivosť o vodnú fajku

Starostlivosť o vodnú fajku

Radosť z fajčenia budete mať iba v prípade správnej starostlivosti o vašu fajku. Zadymená, zadechtovaná alebo znečistená…

Long filler – alebo cigara s dlhou náplňou

Long filler – alebo cigara s dlhou náplňou

Cigary s dlhou náplňou – vlhké cigary, sú odborne nazývané ako long filery. Náplň cigary je tvorená dlhými tabakovými…