Úvod / Články / Zaujímavosti / Ako sa vyznať v bublinkách?
Tlačiť

Ako sa vyznať v bublinkách?

Pri výbere šumivého vína sme atakovaní výrazmi ako frizzante, prosseco, šampanské, sekt. Tak si ich predstavme.

Ako sa vyznať v bublinkách?

Začnime s najznámejším označením – šampanské. Základným znakom je, že pôvod vína musí byť vo Francúzsku. A to nie je všetko. Na to, aby fľaša niesla označenie Champagne musí pochádzať aj z regiónu Champagne. Táto oblasť je vinárskou mäkkou. Má kvalitnú pôdu, klímu, vinice s históriou a skúsených vinárov. Šampanské nie je nikdy dosycované! Bublinky vznikajú prirodzeným spôsobom pri jeho dozrievaní priamo vo fľaši. V označeniach na etikete hľadajte AOC – Appelation dÓrigine Contrôlée. Medzi vyhľadávané šampanské patria značky Dom Pérignon a Moët & Chandon.

Talianske bublinky alebo inak Prosecco. Aj v ich prípade sa jedná o šumivé víno, ktoré má stanovený „štátny“ pôvod a pestovateľský región. Aj preto nájdete na etikete tohto typu označenie DOCG – Denominazione di Origine Controllata e Garantita. Takéto označenia dostane prosecco iba z určitej pestovateľskej oblasti v Taliansku a je naviazané aj na zloženie odrody hrozna, dobu zrenia v sude a spôsobu pestovania.
Nižšie postaveným šumivým vínom z talianskej produkcie je to, ktoré má označenie DOC čiže Denominazione di Origine Controllata. Jeho posudzovanie je podobné DOCG, no podmienky kvality nie sú stanovené tak vysoko. Žiaľ, v tomto prípade už ale nemôžeme hovoriť o proseccu v pravom zmysle. No mnohé fľaše aj takéhoto šumivého prinášajú kvalitný chuťový zážitok.

Frizzante – alebo šumivé víno našich mám

Nedeľné odpoludnie bývalo stretnutím žien z najbližšieho okolia, ktoré sa odohrávalo v zatvorenej obývačke, bez zvedavých uší detí a mužov. K bábovke, voňavej popradskej káve sa podávala klasika v podobe Zámockého šumivého. Kto by si vtedy pomyslel, že toto označenie dostane nový šmrnc. Frizzante – víno, ktoré je dosýtené pomocou CO2. Bublinky nevznikajú prirodzeným procesom kvasenia ako pri šampanskom, proseccu či sekte. Tieto vína majú priaznivú cenu a pri miešaných nápojoch sú na nerozoznanie od pravých bubliniek.

A čo sekt?

Metóda spracovania vína môže byť ako vo Francúzsku, no lokalita nedovolí použiť označenie šampanské. Našim najznámejším sektom je Hubert. Jeho produkcia je v širokom kvalitatívnom a chuťovom profile a vyberie si skutočne každý milovník bubliniek v pohári. Sekt Hubert je vyrábaný štyrmi metódami:
- tradičnou metódou, kedy druhotné kvasenia prebieha priamo vo fľaši a po prekvasení sa otáčajú v pevne stanovenom poradí a intervale. Zvyšok kvasiniek je odstránený po ľadovom kúpeli. Po otvorení vystrelí „depot“ vnútorným tlakom. Chýbajúci objem je doplnený expedičným likérom.
- Charmat metóda prebieha vo veľkoobjemových kvasných nádržiach. Víno po ukončení druhotného kvasenia v nich ostáva ešte min. 6 mesiacov. Po odfiltrovaní kvasiniek sa pridáva expedičný likér
- Transvals metóda je obdobnou ako tradičná metóda spracovania. Rozdiel nastáva pri plnení do fliaš, kedy sa víno ešte scelí a prefiltruje
- Asti metóda – je to výroba šumivého vína bez pridania cukru. Víno prejde iba prvotným kvasením pri stálej teplote a zastaví sa vtedy, keď dosiahne správny podiel alkoholu.

Galéria k článku

K článku neboli pridané žiadne iné obrázky.

Komentáre k článku

Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.

Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.

Vybrané články

José L. Piedra prechádza dizajnovou búrkou

José L. Piedra prechádza dizajnovou búrkou

Nový vietor do plachiet aj pre značku, ktorá je známa aj svojou cenovou dostupnosťou.

Návod na používanie humidorov

Návod na používanie humidorov

Jednoduchý návod ako sa vyvarovať zbytočných chýb pri používaní cigarového príslušenstva.

Írska káva

Írska káva

Spojenie silnej čiernej kávy, kvalitnej whisky a lahodnej smotanovej šľahačky.

Ručne balené cigary

Ručne balené cigary

Ručne balené cigary.

Hľadáte osvieženie na letný večer?

Hľadáte osvieženie na letný večer?

Už máte dosť Mojita či Aperolu Spritz? Nečudujeme sa. Po mnohých sezónach v objatí týchto letných drinkoch sa žiada…

Začiatky sú ťažké aj v cigarovom svete

Začiatky sú ťažké aj v cigarovom svete

Kým sa zrodila legenda v ponuke Aleca Bradleyho Prensado Churchill prešlo veľa rokov.