A čo tak miešaný drink so škótskou?
Základom kokteilu Rob Roy je škótska whisky a vermút a zaraďujeme ho do skupiny kokteilov, ktoré vychádzajú z legendárneho Manhattanu.
Manhattan, nie je len módnou záležitosťou posledných rokov. Tento kokteil si nesie svoju receptúru už pekných pár desaťročí. Aby sme predišli špekuláciám je to už skoro 150 rokov! Jeho vznik sa datuje podľa legendy do roku 1874. V newyorskom klube Manahatan sa uskutočnil banket, pre ktorý bol tento nápoj vytvorený. Hostiteľkou večera bola matka Winstona Churchilla, Jannie Churchillová. Recept na tento kokteil bol po prvý krát zverejnený v knihe nápojov o desať rokov neskôr.
Klasický Manhattan sa spočiatku mixoval iba s určitými ingredienciami ako je whisky a vermút a ich vzájomný pomer 1:1 a malými chuťovými prídavkami vo forme cukrového sirupu, Orange bitters a Absintu. Rokmi sa receptúra menila a rovnako aj pomer zložiek. Na svetlo tak prichádzali rôzne variácie.
Rob Roy pochádza z rodiny kokteilov Manhattan. No na jeho prípravu sa používa výlučne škótska whisky. Bol vytvorený v hoteli Waldorf-Astoria v roku 1894. Bol pomenovaný na počesť škótskeho národného hrdinu Roberta Roya MacGregora.
Receptúra:
3 cl Scotch Whisky
3 cl Vermouth Rosso
1 strek Angostura Bitter
Všetky zložky nápoja nalejeme do miešacieho pohára na kocky z ľadu. Miešame približne 30 sekúnd a precedíme do vychladeného kokteilového pohára. Pijeme už bez ľadu. Na záver kokteil môžeme ozdobiť čerešňou (veď prísun vitamínu C sa vždy zíde) alebo elegantnou olivou.
Na zdravie!
Pite zodpovedne.
Galéria k článku
K článku neboli pridané žiadne iné obrázky.
Komentáre k článku
Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.
Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.