V čom tkvie čaro Prosecca?
Jemne žlté vínko s bublinkami? Možno aj tak by označili milovníčky tohto nápoja prosecco. My sa však bude snažiť opísať prosecco o niečo obšírnejšie.
Prosecco je šumivý alkoholický nápoj z hrozna, ktorého pôvod a výhradná produkcia je v slnečnom Taliansku. Opojné bublinky si však našli cestu do celého sveta. Jeho veľkými milovníkmi sú obyvatelia USA a Veľkej Británie.
Aby sme priniesli pár faktov musíme uviesť, že jeho materským regiónom je v Taliansku jeho severná časť - v oblasti viníc Veneto a Friuli Venezia Giulia a na jeho výrobu sa používa odroda hrozna Glera. Iba vinári tejto oblasti sa venujú jeho výrobe a teda oblasť jeho pôvodu je dokonale ohraničená a je dôvodom patričnej hrdosti vinárov týchto regiónov.
Región Veneto počas sezóny dokáže uviesť na trh viac ako 300 miliónov fliaš prosecca, ktoré môže byť šumivé - spumante alebo perlivé - frizzante. Poviete si bublinky ako bublinky, aký už medzi nimi len môže byť rozdiel. Jednoducho povedané - spumante je prosecco, ktoré jemnejšie a dlhotrvajúco perlí a býva fľaškové v skle s korkovým uzáverom v tvare hríbika a frizzante obvykle perlí krátko a je balené vo fľaši so skrutkovacím uzáverom. A aby toho nebolo málo, podľa zbytkového cukru ho delíme na Brut, Extra Dry a Dry.
Pohárik čistého chladeného prosecca si dokonalým spoločníkom k skvelej ľahkej večeri z cestovín, rýb alebo hydinového mäsa. Okrem čistého prosecca je tento bublinkový alkoholický nápoj obľúbený aj v miešaných nápojoch - v klasickom aperole alebo v Hugo-vi.
Na zdravie!
zdroj fotografie: pixabay, nastya_gepp
Galéria k článku
K článku neboli pridané žiadne iné obrázky.
Komentáre k článku
Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.
Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.