Úvod / Články / Aktuality / Spoznajte chuť Talianska!
Tlačiť

Spoznajte chuť Talianska!

Ako chutí Taliansko? Je to pizza, červené víno, gelato? Určite. Pridajte k tomu šálku kávy a Grappu.

Spoznajte chuť Talianska!

Ak Taliani niečo robia, robia to s vášňou pre nich typickou. Výnimkou nebude ani výroba grappy, ktorá je najstarším destiálom z tejto oblasti. Jej korene stiahajú až do štrnásteho storočia.

Spôsob výroby grappy sa cibril v rodinných podnikoch po celé generácie. Okrem veľkého boomu, kedy bolo uprednostené množstvo vypálenej grappy bez ohľadu na jej kvalitu, sa rodinné firmy vracajú späť k tradičnej remeselnej výrobe. Na to, aby vznikla dobrá grappa je potrebné, mať kvalitnú vstupnú surovinu rmut - zbytky hrozna, ktoré ostávajú po vylisovaní šťavy z bobúľ. Ak je vybrané hrozno bielej odrody ako je Muscat alebo Gewurztraminer, výsledkom bude vyvážená kvetinovo-ovocná vôňa. Naopak červené hrozno ako Merlot, Amarone alebo Barolo liehovinu zvýraznia chuťou červeného ovocia a dodajú jej hĺbku. Každopádne je však môžné konštatovať, že zo 100 kg rmutu je možné vydestilovať tak tri fľaše grappy.

Grappa je vyrábaná v malých dávkach v destilačných prístrojoch, ktoré sú kotlíkové a kolonové, ich pomer je 50 : 50. Para pozvoľna unáša charakteristickú arómu a chuť rmutu celým procesom výroby. Výsledkom je liehovina so silou 85 %. Na to, aby bola prijateľná na pitie, sa dorieďuje demineralizovanou vodou.

Mladá grappa - nazývaná giovane, sa necháva dozrievať v tankoch po dobu jedného roka, aby sa prejavila jej vôňa a chuť a došlo k ich prepojeniu. No Taliani tento nápoj nechávajú dozrievať aj v rôznorodých sudoch po dlhšiu dobu a vznikajú tak grappy s prívlastkami invecchiata alebo reserva či stravecchia. Ich profil je výrazný a vždy závisí od použitého dreveného suda (dub, čerešňa, jaseň, madľa). No výrobcovia majú na zreteli to, aby ich výraznosť nezabila rovnováhu v nápoji.

Grappu si najlepšie vychutnáte so šálkou kávy ako digestív izbovej teploty v špeciálne tvarovanom poháriku na stopke, ktorý jej dovolí dýchať.

Galéria k článku

K článku neboli pridané žiadne iné obrázky.

Komentáre k článku

Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.

Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.

Vybrané články

Koňak či brandy?

Koňak či brandy?

Zjednodušene povedané - každý koňak je brandy, ale nie každé brandy je koňak.

Hennessy - koňak s históriou

Hennessy - koňak s históriou

Podobne ako ročníkové víno, tak i Hennessy v sebe ukrýva dušu údolia Charente.

Neobvyklá prezentácia ZIPPO

Neobvyklá prezentácia ZIPPO

Vynálezca zapaľovača Zippo a zakladateľ spoločnosti Zippo Manufacturing Company George G. Blaisdell miloval automobily…

COHIBA Esplendidos – ocenená cigara 2014

COHIBA Esplendidos – ocenená cigara 2014

COHIBA Esplendidos – 11. najlepšia cigara na svete roku 2014 podľa prestížneho magazínu Cigar Aficionado.

Rituál plnenia fajky

Rituál plnenia fajky

Vedieť správne natlačiť tabak do hlavičky fajky je zručnosť, ktorá nesmie chýbať správnemu milovníkovi fajčenia…

E. P. Carrillo E-III – La Historia

E. P. Carrillo E-III – La Historia

Cigara La Historia E. P. Carrillo E-III dosiahla úžasné hodnotenie 95 bodov a Cigar Aficionado ju zaradil na druhé mieste…