Úvod / Články / Aktuality / Spoznajte chuť Talianska!
Tlačiť

Spoznajte chuť Talianska!

Ako chutí Taliansko? Je to pizza, červené víno, gelato? Určite. Pridajte k tomu šálku kávy a Grappu.

Spoznajte chuť Talianska!

Ak Taliani niečo robia, robia to s vášňou pre nich typickou. Výnimkou nebude ani výroba grappy, ktorá je najstarším destiálom z tejto oblasti. Jej korene stiahajú až do štrnásteho storočia.

Spôsob výroby grappy sa cibril v rodinných podnikoch po celé generácie. Okrem veľkého boomu, kedy bolo uprednostené množstvo vypálenej grappy bez ohľadu na jej kvalitu, sa rodinné firmy vracajú späť k tradičnej remeselnej výrobe. Na to, aby vznikla dobrá grappa je potrebné, mať kvalitnú vstupnú surovinu rmut - zbytky hrozna, ktoré ostávajú po vylisovaní šťavy z bobúľ. Ak je vybrané hrozno bielej odrody ako je Muscat alebo Gewurztraminer, výsledkom bude vyvážená kvetinovo-ovocná vôňa. Naopak červené hrozno ako Merlot, Amarone alebo Barolo liehovinu zvýraznia chuťou červeného ovocia a dodajú jej hĺbku. Každopádne je však môžné konštatovať, že zo 100 kg rmutu je možné vydestilovať tak tri fľaše grappy.

Grappa je vyrábaná v malých dávkach v destilačných prístrojoch, ktoré sú kotlíkové a kolonové, ich pomer je 50 : 50. Para pozvoľna unáša charakteristickú arómu a chuť rmutu celým procesom výroby. Výsledkom je liehovina so silou 85 %. Na to, aby bola prijateľná na pitie, sa dorieďuje demineralizovanou vodou.

Mladá grappa - nazývaná giovane, sa necháva dozrievať v tankoch po dobu jedného roka, aby sa prejavila jej vôňa a chuť a došlo k ich prepojeniu. No Taliani tento nápoj nechávajú dozrievať aj v rôznorodých sudoch po dlhšiu dobu a vznikajú tak grappy s prívlastkami invecchiata alebo reserva či stravecchia. Ich profil je výrazný a vždy závisí od použitého dreveného suda (dub, čerešňa, jaseň, madľa). No výrobcovia majú na zreteli to, aby ich výraznosť nezabila rovnováhu v nápoji.

Grappu si najlepšie vychutnáte so šálkou kávy ako digestív izbovej teploty v špeciálne tvarovanom poháriku na stopke, ktorý jej dovolí dýchať.

Galéria k článku

K článku neboli pridané žiadne iné obrázky.

Komentáre k článku

Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.

Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.

Vybrané články

Champange a Proseco - bitka bubliniek?

Champange a Proseco - bitka bubliniek?

Champagne je noblesný klasik z Francúzska, prosecco jeho veselšia, ovocnejšia sesternica z Talianska – každé šumí…

Segafredo

Segafredo

Príbeh talianskej espressovej legendy.

Mac Baren Virginia No.1

Mac Baren Virginia No.1

Nie každý tabak musí ohúriť silou – niektoré si vás získajú tichou eleganciou.

Cigarová abeceda A - E

Cigarová abeceda A - E

Cigarový slovník pre začiatočníkov, ale aj pre tých skúsených. Od „amatista“ po „zafadores“, abeceda milovníka…

Artista Midnight Robusto

Artista Midnight Robusto

Príležitosť na naozaj nezabudnuteľný zážitok pre mužov, ktorí vedia oceniť silu a eleganciu cigary.