Úvod / Články / Aktuality / Spoznajte chuť Talianska!
Tlačiť

Spoznajte chuť Talianska!

Ako chutí Taliansko? Je to pizza, červené víno, gelato? Určite. Pridajte k tomu šálku kávy a Grappu.

Spoznajte chuť Talianska!

Ak Taliani niečo robia, robia to s vášňou pre nich typickou. Výnimkou nebude ani výroba grappy, ktorá je najstarším destiálom z tejto oblasti. Jej korene stiahajú až do štrnásteho storočia.

Spôsob výroby grappy sa cibril v rodinných podnikoch po celé generácie. Okrem veľkého boomu, kedy bolo uprednostené množstvo vypálenej grappy bez ohľadu na jej kvalitu, sa rodinné firmy vracajú späť k tradičnej remeselnej výrobe. Na to, aby vznikla dobrá grappa je potrebné, mať kvalitnú vstupnú surovinu rmut - zbytky hrozna, ktoré ostávajú po vylisovaní šťavy z bobúľ. Ak je vybrané hrozno bielej odrody ako je Muscat alebo Gewurztraminer, výsledkom bude vyvážená kvetinovo-ovocná vôňa. Naopak červené hrozno ako Merlot, Amarone alebo Barolo liehovinu zvýraznia chuťou červeného ovocia a dodajú jej hĺbku. Každopádne je však môžné konštatovať, že zo 100 kg rmutu je možné vydestilovať tak tri fľaše grappy.

Grappa je vyrábaná v malých dávkach v destilačných prístrojoch, ktoré sú kotlíkové a kolonové, ich pomer je 50 : 50. Para pozvoľna unáša charakteristickú arómu a chuť rmutu celým procesom výroby. Výsledkom je liehovina so silou 85 %. Na to, aby bola prijateľná na pitie, sa dorieďuje demineralizovanou vodou.

Mladá grappa - nazývaná giovane, sa necháva dozrievať v tankoch po dobu jedného roka, aby sa prejavila jej vôňa a chuť a došlo k ich prepojeniu. No Taliani tento nápoj nechávajú dozrievať aj v rôznorodých sudoch po dlhšiu dobu a vznikajú tak grappy s prívlastkami invecchiata alebo reserva či stravecchia. Ich profil je výrazný a vždy závisí od použitého dreveného suda (dub, čerešňa, jaseň, madľa). No výrobcovia majú na zreteli to, aby ich výraznosť nezabila rovnováhu v nápoji.

Grappu si najlepšie vychutnáte so šálkou kávy ako digestív izbovej teploty v špeciálne tvarovanom poháriku na stopke, ktorý jej dovolí dýchať.

Galéria k článku

K článku neboli pridané žiadne iné obrázky.

Komentáre k článku

Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.

Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.

Vybrané články

Preplnená miska vodnej fajky

Preplnená miska vodnej fajky

Čo sa týka prípravy a fajčenia vodnej fajky, skoro každý pravidelný konzument si časom osvojí jedinečnú techniku…

Spoznajte chuť Talianska!

Spoznajte chuť Talianska!

Ako chutí Taliansko? Je to pizza, červené víno, gelato? Určite. Pridajte k tomu šálku kávy a Grappu.

Uskladnenie tabaku

Uskladnenie tabaku

Tak ako sa starajú o svoju fajku, by mali pristupovať aj k starostlivosti k jej náplni – tabaku. Ten by mal mať správnu…

Návod na používanie fajky

Návod na používanie fajky

Pravidelnou údržbou fajky k lepšiemu zážitku.

Chinchalero – autentická chuť tradície za férovú cenu

Chinchalero – autentická chuť tradície za férovú cenu

Cigary Chinchalero Classic – ručne robené nikaragujské cigary s hodvábnym krycím listom, vyváženou chuťou a férovým…

Sladová whisky

Sladová whisky

Jednoduché konštatovanie - nik na svete neprodukuje takú škótsku ako Škóti.