Úvod / Články / Zaujímavosti / Passalacqua
Tlačiť

Passalacqua

Passalacqua je kávová legenda s južanským temperamentom, ktorá si zaslúži poriadne predstavenie.

Passalacqua

Passalacqua – talianska legenda s dušou Neapola
Vo svete kávy existujú mená, ktoré rezonujú medzi znalcami s rešpektom a nadšením. Jedným z nich je bez pochýb aj Passalacqua – značka, ktorá vznikla v horúcom srdci Talianska a stala sa synonymom pre autentickú neapolskú kávu.

Kde sa to všetko začalo
Príbeh Passalacqua sa začal písať v roku 1948 v Neapole, meste vášne, umenia a... espressa. Zakladateľ Samuele Passalacqua sa po druhej svetovej vojne rozhodol investovať do malého kávovaru a začal pražiť prvé kilogramy kávy – doslova v garáži. Rodinný podnik sa rýchlo rozrastá a dnes vedie značku už štvrtá generácia.
Zaujímavosť: V logu značky je tvár chlapca s africkými črtami – symbolizuje korene kávy a zároveň otvára dvere do sveta, kde každý dúšok kávy je malý výlet do exotiky.

Neapolská duša v každom zrnku
Passalacqua sa odlišuje najmä tým, že si zachováva autentický neapolský štýl praženia: tmavý, ale nie prepražený. Výsledkom je plná, zamatovo horká káva s bohatou cremou, nízkou aciditou a dlhotrvajúcou dochuťou.

Chuťový profil Passalacqua kávy
- Silné telo s typickou neapolskou intenzitou
- Minimálna acidita – ideálne pre milovníkov vyváženej, nie kyslej kávy
- Tóny čokolády, orieškov, karamelu a toastu
- Dlhá dochuť s príjemným zemito-čokoládovým záverom
- Ideálna na espresso, ale vynikne aj v moka kanvičke či cappuccine.

Čo robí Passalacquu výnimočnou
- Rodinná výroba a ručné spracovanie – každý krok je pod drobnohľadom vášne a skúseností
- Výber najkvalitnejších zŕn z celého sveta – najmä z Latinskej Ameriky, Indie a Afriky
- Stála kvalita – chute sa nemenia, pretože Passalacqua si stráži svoje blendy ako poklad

Ako si pripraviť dokonalú Passalacqua kávu
1. Espresso v pákovom kávovare
Dávka: 18 – 20 g na dvojité espresso
Tlak: 9 bar
Teplota: 90 – 92 °C
Extrakčný čas: 25 – 30 sekúnd
Výsledkom je krémové, silné espresso, ktoré vás prebudí aj bez budíka.
2. Príprava v moka konvičke
Jemnejšie mletie (nie tak jemné ako espresso)
Nepresýpajte kávu – len ju ľahko zarovnajte
Nezabudnite: nechajte kávu prevrieť len raz, potom ihneď odstavte

Kávový špeciál: Neapolské Affogato


Nechce sa vám vymýšľať dezert? Spravte si Affogato al caffè!
Ingrediencie:
- kvalitná vanilková zmrzlina
- espresso Passalacqua
- voliteľne: likér (napr. amaretto alebo Frangelico)
Do pohára dajte 2 kopčeky zmrzliny a zalejte horúcim espressom. Výsledok? Sladko-horká symfónia!

Káva a cigara – zmyselný duet
Aj keď by človek mohol automaticky siahnuť po kubánskej klasike, v tvojom prípade siahneme po niečom exotickejšom, no dostupnom:
Kombinácia: Passalacqua espresso + Cohiba Siglo II
Cohiba Siglo II je síce kubánska, ale pokiaľ máš ju ako jedinú dostupnú, sadne k Passalacque ako uliata. Je jemná, no charakteristická, s krémovým začiatkom a náznakom medu a mandlí.
K silnému espressu vytvára dokonalý kontrast – intenzita kávy zvýrazní jemnosť cigary.
Alternatíva z Nikaraguy (v prípade, že Cohiba dôjde):
Odporúčam napr. Perdomo Champagne 10th Anniversary – má medovo-krémový profil, ktorý sa hodí ku sladkej zložke neapolskej kávy.

Passalacqua nie je len značka kávy – je to kus Talianska v šálke. Každý dúšok je výlet do rušnej uličky Neapola, kde sa vôňa čerstvej kávy mieša s rozhovormi, smiechom a temperamentom. Ak si chcete spraviť malý rituál doma, spojte túto kávu s kvalitnou cigarou, dobrým kreslom a chvíľkou len pre seba.

foto: www.freepik.com, FaceBook Passalacqua

Galéria k článku

K článku neboli pridané žiadne iné obrázky.

Komentáre k článku

Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.

Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.

Vybrané články

Vianočné objednávky 2023

Vianočné objednávky 2023

Vážení zákazníci,

ďakujeme za prejavenú priazeň o náš e-shop www.fajciaren.sk. Dovoľujeme si upriamiť…

Cigarový prstienok

Cigarový prstienok

Dnes je to len ozdoba, ale v minulosti mal funkciu ochrániť ruky bohatých fajčiarov ...

Aké sú to „Box-Pressed“ cigary a v čom sú odlišné?

Aké sú to „Box-Pressed“ cigary a v čom sú odlišné?

„Box-pressed“ cigara je cigara lisovaná do štvorcového tvaru. „Box-pressed“ cigary sú dnes obľúbené mnohými…

Tatascan

Tatascan

Tatascan je cigara, kde symbolický klobúk predstavuje „Big-Boss“, „El jefe“ alebo „Head-Honcho“ v Hondurase.

Aging Room - Cigary, ktoré si podmanili svet fajčiarov

Aging Room - Cigary, ktoré si podmanili svet fajčiarov

Aging Room je synonymom pre kvalitu, precíznosť a dokonalosť v cigarovom svete.

Ser Jacopo

Ser Jacopo

Talianska "renesancia" vo fajkovom svete