Passalacqua
Passalacqua je kávová legenda s južanským temperamentom, ktorá si zaslúži poriadne predstavenie.

Passalacqua – talianska legenda s dušou Neapola
Vo svete kávy existujú mená, ktoré rezonujú medzi znalcami s rešpektom a nadšením. Jedným z nich je bez pochýb aj Passalacqua – značka, ktorá vznikla v horúcom srdci Talianska a stala sa synonymom pre autentickú neapolskú kávu.
Kde sa to všetko začalo
Príbeh Passalacqua sa začal písať v roku 1948 v Neapole, meste vášne, umenia a... espressa. Zakladateľ Samuele Passalacqua sa po druhej svetovej vojne rozhodol investovať do malého kávovaru a začal pražiť prvé kilogramy kávy – doslova v garáži. Rodinný podnik sa rýchlo rozrastá a dnes vedie značku už štvrtá generácia.
Zaujímavosť: V logu značky je tvár chlapca s africkými črtami – symbolizuje korene kávy a zároveň otvára dvere do sveta, kde každý dúšok kávy je malý výlet do exotiky.
Neapolská duša v každom zrnku
Passalacqua sa odlišuje najmä tým, že si zachováva autentický neapolský štýl praženia: tmavý, ale nie prepražený. Výsledkom je plná, zamatovo horká káva s bohatou cremou, nízkou aciditou a dlhotrvajúcou dochuťou.
Chuťový profil Passalacqua kávy
- Silné telo s typickou neapolskou intenzitou
- Minimálna acidita – ideálne pre milovníkov vyváženej, nie kyslej kávy
- Tóny čokolády, orieškov, karamelu a toastu
- Dlhá dochuť s príjemným zemito-čokoládovým záverom
- Ideálna na espresso, ale vynikne aj v moka kanvičke či cappuccine.
Čo robí Passalacquu výnimočnou
- Rodinná výroba a ručné spracovanie – každý krok je pod drobnohľadom vášne a skúseností
- Výber najkvalitnejších zŕn z celého sveta – najmä z Latinskej Ameriky, Indie a Afriky
- Stála kvalita – chute sa nemenia, pretože Passalacqua si stráži svoje blendy ako poklad
Ako si pripraviť dokonalú Passalacqua kávu
1. Espresso v pákovom kávovare
Dávka: 18 – 20 g na dvojité espresso
Tlak: 9 bar
Teplota: 90 – 92 °C
Extrakčný čas: 25 – 30 sekúnd
Výsledkom je krémové, silné espresso, ktoré vás prebudí aj bez budíka.
2. Príprava v moka konvičke
Jemnejšie mletie (nie tak jemné ako espresso)
Nepresýpajte kávu – len ju ľahko zarovnajte
Nezabudnite: nechajte kávu prevrieť len raz, potom ihneď odstavte
Kávový špeciál: Neapolské Affogato
Nechce sa vám vymýšľať dezert? Spravte si Affogato al caffè!
Ingrediencie:
- kvalitná vanilková zmrzlina
- espresso Passalacqua
- voliteľne: likér (napr. amaretto alebo Frangelico)
Do pohára dajte 2 kopčeky zmrzliny a zalejte horúcim espressom. Výsledok? Sladko-horká symfónia!
Káva a cigara – zmyselný duet
Aj keď by človek mohol automaticky siahnuť po kubánskej klasike, v tvojom prípade siahneme po niečom exotickejšom, no dostupnom:
Kombinácia: Passalacqua espresso + Cohiba Siglo II
Cohiba Siglo II je síce kubánska, ale pokiaľ máš ju ako jedinú dostupnú, sadne k Passalacque ako uliata. Je jemná, no charakteristická, s krémovým začiatkom a náznakom medu a mandlí.
K silnému espressu vytvára dokonalý kontrast – intenzita kávy zvýrazní jemnosť cigary.
Alternatíva z Nikaraguy (v prípade, že Cohiba dôjde):
Odporúčam napr. Perdomo Champagne 10th Anniversary – má medovo-krémový profil, ktorý sa hodí ku sladkej zložke neapolskej kávy.
Passalacqua nie je len značka kávy – je to kus Talianska v šálke. Každý dúšok je výlet do rušnej uličky Neapola, kde sa vôňa čerstvej kávy mieša s rozhovormi, smiechom a temperamentom. Ak si chcete spraviť malý rituál doma, spojte túto kávu s kvalitnou cigarou, dobrým kreslom a chvíľkou len pre seba.
foto: www.freepik.com, FaceBook Passalacqua
Galéria k článku
K článku neboli pridané žiadne iné obrázky.
Komentáre k článku
Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.
Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.