Úvod / Články / Zaujímavosti / Ak vám nechutí káva, nemusí byť na vine zrnko
Tlačiť

Ak vám nechutí káva, nemusí byť na vine zrnko

Ak je vaša voda príliš tvrdá môže sa káva podextrahovať a výsledný nápoj bude slabší a redší. Pomocou v tomto prípade je vyrovnať kvalitu vody alebo zmeniť spôsob mletia a jemne navýšiť dávku, z ktorej sa káva extrahuje. Opačný prípad nastane, ak je voda príliš mäkká. Výsledná káva bude preextrahovaná a výsledný nápoj bude chutiť horko alebo kyslo.

Ak vám nechutí káva, nemusí byť na vine zrnko

Káva prinesie komplexný pôžitok z chuti a vône iba vtedy, keď sa jednotlivé zložky medzi sebou nebijú a sú v súlade. Čerstvé mleté zrnká kávy sú pod správnym tlakom extrahované vodou, ktorá v sebe nenesie zápach či nadmerné množstvo minerálov alebo chlóru.

Dnes sa zameriame práve na zložku kávy - vodu, ktorá tvorí jej cca 98 % obsahu. Jej zloženie má priamy vplyv na to, akú kávu budeme vychutnávať. Každá voda v sebe nesie určitý nános. Obsahuje kombináciu minerálov, solí, kovov a chlóru v rôznom zložení. Kvalitu vody z vodovodu nevieme priamo ovplyvniť. Otočíte kohútikom a ona natečie. Či ju nalejeme alebo napustíme priamo do kávovaru je voľbou každého z nás. My odporúčame vodu aspoň prefiltrovať cez kanvicu s filtrom, asi jednými z najznámejších na domáce použitie sú filtre „brita“. Filtrácia zbaví vodu nečistôt, zmäkčí ju a pripraví na použitie.

Optimálne zloženie vody na prípravu kávy je nasledovné:

0 mg chlóru

40 mg celkovej kyslosti

0 mg železa, mangánu a medi

5 – 10 mg sodíka

30 – 80 mg vápnika

100 – 200 mg celkových rozpustných látok (TDS)

PH 7

Testovacou sadou si môžeme overiť kvalitu vody, ktorá je v potrubí. Ak sa vám nechce hrať na chemika, riešením je aj kúpa balenej vody.

A prečo je vlastne kvalita vody dôležitá?

Ak je vaša voda príliš tvrdá môže sa káva podextrahovať a výsledný nápoj bude slabší a redší. Pomocou v tomto prípade je vyrovnať kvalitu vody alebo zmeniť spôsob mletia a jemne navýšiť dávku, z ktorej sa káva extrahuje. Opačný prípad nastane, ak je voda príliš mäkká. Výsledná káva bude preextrahovaná a výsledný nápoj bude chutiť horko alebo kyslo.

 

foto kredit: https://coffeegeek.tv/starbucks-cup-sizes-guide/

 

Galéria k článku

K článku neboli pridané žiadne iné obrázky.

Komentáre k článku

Doposiaľ nebol pridaný žiadny komentár.

Komentáre môžu pridávať len registrovaní užívatelia.

Vybrané články

Je možné prebrať k životu suchú cigaru?

Je možné prebrať k životu suchú cigaru?

Ach jaj, to sa nemalo stať poviete si, keď nájdete váš humidor pootvorený a ani si nepamätáte, kedy ste ho naposledy…

Najpredávanejšie fajky od značky Peterson

Najpredávanejšie fajky od značky Peterson

Aj keď Peterson ponúka nespočetné množstvo rôznych vyhotovení fajok, sú predsa len niektoré, ktoré sú milovníkmi…

Kedy sa začal pestovať tabak?

Kedy sa začal pestovať tabak?

Dnes možno nevieme kedy presne sa tabak začal pestovať, ale dozvieme sa kým a kde. Starí Mayovia boli nesmierne civilizovaný…

Rituál výberu cigary

Rituál výberu cigary

Rozhodnúť sa nie je vždy jednoduché. No aby ste sa správne rozhodli existuje súbor krokov, ktoré vás povedú tak,…

10 vecí, ktoré by fajčiar cigár nikdy nemali robiť

10 vecí, ktoré by fajčiar cigár nikdy nemali robiť

Aj keď je svet prémiových cigár pomerne uvoľnený, je vhodné dodržiavať niekoľko praktických pravidiel. Existuje…

Aké sú typy tabakových rezov?

Aké sú typy tabakových rezov?

Rezy fajkového tabaku – kompletný prehľad pre začiatočníkov aj znalcov.